Waar mannen tot voor kort enkel de handdruk hanteerden, doet een stevige knuffel vaker zijn intrede. Het lijkt een toenemende trend onder mannen om elkaar spontaan te omhelzen. En daar zijn beslist niet alle heren gelukkig mee.
De Chileense president Sebastian Pinera toonde zijn genegenheid voor de geredde mijnwerkers zeer enthousiast. Uiteraard zijn dergelijke knuffels oprecht en spontaan, toch bevestigen deze dappere mijnwerkers hiermee de toenemende trend dat mannen elkaar horen te omhelzen. Heren die ervoor kiezen om dat niet te doen, worden door een groeiend aantal heren als 'emotioneel onvolgroeid' bekeken. Conclusie: wie niet knuffelt, oogt benauwd, koud en geeft een houterige indruk.
Waardeverlies "Knuffels raken hun waarde kwijt", stelt journalist Mark Palmer in de Daily Mail. "Waar het vroeger werd gebruikt bij speciale gelegenheden of als ondersteuning tijdens moeilijke momenten met familie of vrienden, wordt het vandaag trendy gemaakt door een jongenscultuur, gebaseerd op lege emoties. Bovendien raken de mannelijke armen en handen bij een omhelzing in een warboel. Een traditionele handdruk is minder gecompliceerd".
Riddergeschiedenis Hoe de handdruk is ontstaan, weet niemand. De oorsprong wordt in Middeleeuwen gezocht, waar ridders met een open hand aantoonden dat ze geen wapen droegen. Knuffels daarentegen kennen geen ridderlijke geschiedenis. "Tijd om de werkelijke waarde van een knuffel te herbekijken, stelt Palmer, "en de beelden van de Chileense mijnwerkers te laten voor wat we waard zijn". (lvl)
|