De keuze van een babynaam is iets waarbij toekomstige vaders weinig in de pap te brokken hebben. Het is namelijk de voorkeur van mama die meestal doorslaggevend is bij deze keuze.
Twaalf namen
Veertig procent van de vaders wordt namelijk gedwongen akkoord te gaan met de naamkeuze van de moeder. Een Britse enquête bij 3.000 ouders toont ook aan dat het gemiddelde koppel twaalf verschillende namen overweegt voor ze hun definitieve keuze maken. Een kwart beslist niet voor de baby is geboren. Een derde van de koppels maakt ruzie om de naam van hun toekomstig kind. Bij twijfelende moeders en vaders gaat een baby gemiddeld 11 dagen naamloos door het leven.
Moeilijkheden Woordvoerster van de website bounty.com die de enquête organiseerde Faye Mingo: "De naam is een discussiepunt, de ruzies hierom kan negen maanden duren. Er zijn ook heel wat dingen waar je mee rekening moet houden, onder meer bijnamen, hoe leeftijdsgenoten hier mee zullen omgaan en de achternaam." Dat laatste blijkt voor zeven op de tien ouders een probleem te zijn. Evenveel mama's en papa's willen ook slechte bijnamen vermijden en 42 procent wil niet met een celeb geassocieerd worden. Een derde zoekt een originele naam, 21 procent heeft schrik voor afkortingen of veranderingen.
Veranderen Een op de tien ouders lost deze ruzies op door een naam blind te trekken, 14 procent laat een muntstuk over het lot van hun baby beslissen. Een vijfde noemt zijn kind naar zijn favoriete collega of vriend, 37 procent kiest een naam uit de familie. 40 procent vraagt toestemming aan de grootouders, iets meer dan de helft vermijdt namen uit de vriendenkring. 16 procent van de kersverse ouders twijfelt zo dat ze na enkele dagen de naam van hun baby veranderen. Gelukkig leerden negen op de tien ouders die last minute van gedacht veranderden de naam van hun kind te appreciëren.
Verkeerd gespeld Vijftien procent van de moeders maakte zich kwaad op een vriend nadat ze een naam hadden gestolen die ze graag hoorden, 15 procent bekende dit al zelf te hebben gedaan. Een laatste grappig resultaat van het onderzoek: 17 procent van de ondervraagde mama's en papa's die het eens waren over een naam gaven deze verkeerd gespeld aan bij de gemeente. (ep)
|