Chocolade met veel cacao zit boordevol flavanolen, een vorm van antioxidanten, en zo helpt deze lekkernij hartziekten te voorkomen. Met dit nieuwe onderzoek groeit het bewijs dat dit goed voor je gezondheid is.

Mannen leven langer Enkele stukjes chocolade van goede kwaliteit (met 70 procent cacao) bevatten bijna vier zoveel antioxidanten dan een pruim of een handvol spruitjes, beweren experts. Uit een studie bij bijna 8.000 studenten blijkt dat degenen die chocolade eten ongeveer een jaar langer leven dan degenen die dat niet doen. Het slechte nieuws is dat dit vooral bij mannen het geval is. Bepaalde gezondheidsvoordelen van deze lekkernij hebben meer effect op mannen dan op vrouwen. De onderzoekers weten de precieze oorzaak hier nog niet van.
Aspirine Een andere Duitse studie suggereert dat de consumptie van flavanolen in chocholade de schadelijke effecten van roken op de aders kunnen omkeren. Vorig jaar bleek nog dat het eten van kleine hoeveelhede even efficiënt is bij het voorkomen van bloedklonters als het dagelijks nemen van een aspirine.
Andere voordelen Chocolade is een van de rijkste bronnen aan magnesium, een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid van de hersenen. Een Amerikaanse studie toonde aan dat dit snoepgoed een antioxidant bevat dat helpt beschermen tegen aanslag in de hersenen, zo helpt het Alzheimer en andere hersenziekten te voorkomen. Daarnaast zou het ook het geheugen, concentratie, reactietijd en het vermogen om problemen op te lossen door de bloedtoevoer naar de hersenen te stimuleren. Fenolen, een soort van antioxidanten, die van nature in chocolade voorkomen, geven het immuunsysteem een boost. Als laatste bleek uit onderzoek dat als je dagelijks gedurende twee weken 40 gram donkere chocolade eet je minder stresshormonen in je bloed hebt. (ep)
|