Koningin Paola heeft dinsdag in het Zuid-Indiase Tiruchirapalli een bezoek gebracht aan het Holy Family Hansenarium, een verpleeginrichting voor melaatsen die gesticht werd in 1955 en steun krijgt van de Belgische ngo Damiaanactie.
Koning Albert II, die voor het eerst sinds zijn koningschap niet op de herdenkingsplechtigheid van WOI is, woonde seminaries bij in Chennai (Madras).
Het "Holy Family Hansenarium" herbergt, naast melaatsen, ook kinderen met tuberculose en aids en weeskinderen. Er verblijft een honderdtal mensen.
Verstoten De gevolgen van lepra zijn niet enkel fysiek, maar ook sociaal, legt Rigo Peeters, secretaris-generaal van Damiaanactie uit. "De melaatsen worden, zelfs na hun genezing, verstootten door de gemeenschap, verlaten door hun man of vrouw en vinden geen werk meer. Door hun verminking leven ze in isolement. Dat is een aspect van hun strijd dat we nooit mogen vergeten."
Elk jaar zijn er wereldwijd 250.000 nieuwe gevallen van lepra en krijgen 5,1 miljoen mensen tuberculose, waarvan respectievelijk 137.000 en 1,5 miljoen in India, zegt Damaiaanactie. De ngo steunt in India 12.000 melaatsen en 85.000 mensen met tuberculose.
In 1997 was een op de 10.000 Indiërs besmet met lepra, in 1996 was dat nog 160 op 10.000, aldus nog Damiaanactie. De organisatie voert op 23, 24 en 25 januari haar jaarlijkse sensibiliseringscampge. De daling van de cijfers is het gevolg van doeltreffende behandelingen, nationale programma's van de Indiase autoriteiten en de opleiding van het verzorgend personeel, legt de 82-jarige dokter Claire Vellut uit. Vellut begeleidde de koningin tijdens het bezoek. De Belgische arts kwam in 1954 aan in India om te strijden tegen de ziekte.
Koning Albert woonde dinsdag aan de universiteit van Madras twee seminaries bij over de Indiase cultuur en nucleaire en duurzame energie. Voor het eerst sinds zijn koningschap was hij niet aanwezig op de herdenkingsplechtigheid van de Eerste Wereldoorlog in Brussel. Hij liet zich vertegenwoordigen door kroonprins Filip. Het koningspaar keert woensdagavond terug naar België. (belga/mvdb)
|