Aurélie Starck, directrice van Château sous Bois in Spa, verslikte zich in haar koffie toen ze in een Franse krant een artikel las over de oudste tweeling te wereld. Want terwijl de 98-jarige Raymonde en Lucienne in de bloemetjes werden gezet, waren ze in haar rusthuis volop bezig met de voorbereidingen van een verjaardagsfeestje voor bewoners Marie en Gabriëlle Vaudremer. Die worden zaterdag 100 jaar. 'We hebben de mensen van Guiness World Records onmiddellijk uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje, maar ze hebben nog niet gereageerd', zegt Starck.

Marie en Gabriëlle blijven er zelf rustig onder. 'Er verandert niks', zeggen ze. 'Behalve dan al dat bezoek van al die journalisten.' Het geplande feestje van komende zaterdag - met aperitief en taart - wordt dan ook iets grootser dan oorspronkelijk gepland.

Het was 2 oktober 1910 toen de twee ter wereld kwamen. 'Dat waren andere tijden', is hun laconieke commentaar. Marie en Gabriëlle Vaudremer groeiden op in de buurt van Parijs. Het grootste deel van hun leven woonden ze echter in Angleur, in de buurt van Luik. Marie heet intussen Hendrix, naar haar echtgenoot. Ze werkte als leerkracht in de school waar haar man directeur was. Het koppel kreeg geen kinderen. Gabriëlle bleef ongetrouwd en kwam aan de kost als hoedenmaakster.

'Dat is altijd mijn passie geweest', vertelt Gabriëlle. 'Al sinds ik klein was, keek ik naar dames met hoeden en bedacht ik dat ik er ook een zou willen dragen.' Hun oude beroep, dat is hun lievelingsonderwerp. 'De kinderen van nu worden toch niet meer zo opgevoed als toen ik lesgaf', zegt Marie. Maar wat het allermeeste indruk heeft gemaakt, in de afgelopen honderd jaar? 'De oorlog', is hun antwoord. 'We zaten tijdens de bombardementen samen met onze ouders in de kelder van ons huis.'

Herinneringen

Ze wonen intussen alweer acht jaar samen in het rusthuis in Spa, sinds de echtgenoot van Marie overleed. Ze zitten samen op één kamer en halen op een doordeweekse dag voornamelijk herinneringen aan vroeger op. En in Spa, daar zitten ze graag. 'We kwamen hier vroeger vaak op vakantie', vertellen ze. 'We plukten wilde paddenstoelen, noten en bosbessen en we hebben veel gewandeld.' (nieuwsblad Koen Baumers)