Meer senioren eten op sommige dagen vegetarisch of maken voornemens dat in de toekomst te doen. Belangrijkste motivatie is gezondheid, zo blijkt uit een peiling van Plus Magazine.
39% van de ondervraagden eet vegetarisch op sommige dagen. 11 % denkt eraan in de nabije toekomst minder vlees te eten. Met deze voedingswijze zijn 50-plussers overigens best vertrouwd: 2% van hen eet helemaal geen vlees meer en meer dan een derde (37%) kiest één keer per week voor een vegetarische maaltijd.
Redenen De grootste motivatie vormt gezondheid (39%). Ook de bescherming van het milieu (6%) of het dierenwelzijn (4%) spelen ook mee, al wegen die redenen minder door.
Modegril Wie er niet aan wil denken om deeltijds veggie te worden, heeft daarvoor zijn eigen redenen. 22,2% vindt vegetarisch eten een modegril die zij liever aan zich voorbij laten gaan. 38% van de 50-plussers ziet vlees als een noodzakelijke voedselcomponent voor een evenwichtige maaltijd en 8 % denkt dat vegetarisme zelfs schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 1 op 4 geeft toe de smaak van vlees niet te kunnen missen.
Kinderen Wat gaf uiteindelijk wel de doorslag om deeltijds of voltijds op voeding zonder vlees over te schakelen? Opnieuw scoort gezondheid hier het hoogst (58%). Sommigen worden ook over de streep getrokken door het proeven van een lekkere vegetarische maaltijd (17%), door reportages over de behandeling van vee (7%) of door het voorbeeld van hun kinderen (4%).(lvl)
|