"Smaak".Volgens Van Dale is het woord afgeleid van het Litouwse 'smagaria', wat zoveel betekent als '"lekkerbek".
Verder lezen we alles omtrent smaak, een hele mond vol met andere woorden. Smaak, in zijn ruimere betekenis, is voor mij alvast het feest van alle zintuigen. Een levendige keuken die het huis vult met heerlijke en spannende geuren, nog voor er iets op tafel staat. Een mooie en zorgzaam gedekte tafel, zowel feestelijk als dagdagelijks.
Warm, koud, krokant, zacht, zout, zuur, zoet en bitter zijn de sensaties die we dankzij 'smaak' ervaren. Smaak maakt voor een flink stuk de kwaliteit van ons leven. Niets gaat boven een lekkere maaltijd die de mensen nauwer bij elkaar brengt.
De tafel delen is een blijk van vriendschap en schept vertrouwen; leute en humor zijn nooit uit de lucht. Alles wordt plots eenvoudiger en dikwijls veel toegankelijker.
Smaak is magisch ... Door mijn dagdagelijkse bezigheden in 't Laurierblad ervaar ik "smaak" als een puur potje plezier dat ik deel met onze gasten en ons personeel, wij voelen ons "geluksverkopers" of "marchands de bonheur" om het in de taal van het Franse gastland te zeggen.
Frankrijk is, wat mij betreft, het land waar ik als jonge kok het belangrijkste deel van mijn opleiding heb genoten. Techniek en "savoir-vivre" gaan daar hand in hand. De markten en het aanbod van zoveel lekkere grondstoffen zijn indrukwekkend. Deze Week van de Smaak zal in vele opzichten hieraan de volle aandacht besteden, uiteraard in combinatie met onze producten en cultuur van alledag die even waardevol zijn als bij onze zuiderse buren. Het overzicht van de geplande activiteiten in West-Vlaanderen laat u 't water in de mond komen. En om u helemaal in de sfeer te brengen van onze culinaire Tour de France serveer ik u een recept met Franse en West-Vlaamse toets. Guy Van Cauteren.
Makreel met zuurbes en cider
 Smakelijk! Vervolg; de culinaire geschiedenis van Frankrijk.
|