In 2006 lanceerde ik als Vlaams minister van Cultuur, met de steun van mijn collega's van de Vlaamse regering, de eerste Week van de Smaak. Het bleek meteen een schot in de roos, met een toekomst vol groeikansen. Maar ondanks dit optimisme had niemand toen durven voorspellen hoe dit cultuurevenement amper drie jaar later zou boomen. Het programma 2008 bulkt: 1300 activiteiten, 850 initiatiefnemers en wellicht honderdduizenden deelnemers/proevers. Cijfers zeggen niet alles, maar ze geven wel een idee van de kwaliteit, de draagkracht en het succes van dit feest.
Naast smaak en culinaire ontdekkingstochten staan de begrippen samenwerking en participatie centraal bij de Week van de Smaak. Ook deze editie verzamelt eens te meer de meest onverwachte partners aan tafel en laat hen deelnemen (letterlijk: smaken) en deelhebben (koken) aan cultuur.
Honderden initiatiefnemers vonden voor dit programma 2008 inspiratie in het gastland Frankrijk. Ze importeren een culinaire Tour de France in Vlaanderen en Brussel, gefietst door Vlaamse en Franse chefs, gekruid met eigen producten en eetgewoonten, gelardeerd met verhalen en tradities van hier en van over de grens.
Kinderen krijgen een bijzondere plaats in de Week van de Smaak. Veertig kindvriendelijke restaurants besteden speciale aandacht aan hen en stellen zich onder de naam EETiKET in een volledig herwerkte formule aan u voor.
Vanaf dit jaar is de cöordinatiecel van de Week van de Smaak binnen FARO geïntegreerd. FARO is het nieuwe steunpunt dat ondersteuning biedt aan de sector van roerend en immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Ook dit jaar verzetten de coördinatieploeg en hun collega's bergen werk. Samen met het kwaliteitscomité van de Week van de Smaak selecteerden zij een aantal smaakmakers, acties die opvallen door hun kwaliteit, originaliteit of bijzondere samenwerking tussen partners.Wie een smaakuitstap buiten zijn provincie wil maken, kan terecht op www.weekvandesmaak.be.
U ziet en smaakt het wellicht: alle ingrediënten voor een geslaagde aflevering zijn aanwezig. Voeg daarbij het vakmanschap en werkelijk schitterende peterschap van meesterkok Guy Van Cauteren, het enthousiasme en het indrukwek¬kende programma van Lier, onze Stad van de Smaak, het begeesterende voorzitterschap van de gouverneur van Limburg Steve Stevaert... en u bent helemaal klaar voor een uitzonderlijke ontdekkingstocht: een lekkere culturele tiendaagse in het teken van de smaak.
Vervolg: Guy Van Cauteren over Smaak
|