In november kan het enorm stormen. Controleer daarom of alle klim- en leiplanten, die de storm overleefd hebben, nog goed vastzitten, lattenschermen nog stevig zijn etc. Kortom, of alles stormvast zit en bij een beetje wind niet los of kapot slaat. Controleer ook de boombanden bij bomen die aan een paal vastzitten.
Ook deze maand: herfstblad regelmatig van het gazon halen Hark afgevallen blad regelmatig van de grasmat (met een draad- of bladhark met van die verende tanden). Het gras kan eronder verstikken als het blad er te lang op blijft liggen. Dan grijpen ook schimmels en ziektes hun kans. Slecht voor je grasveld! Verzamel het blad in plastic vuilniszakken. Bind die dicht als ze goed vol zijn en zet ze ergens neer waar je ze een jaartje kunt vergeten. Het blad composteert in de zakken. Na dat jaar heb je de mooiste bladaarde die je je maar kunt denken.
Zet winterplanten in je bloembakken De zomerbloeiers in je potten en bakken hebben het nu wel gehad. Doe ze weg, maar ruim je bakken niet op. Je kunt er de hele winter door plezier van hebben als je ze nu beplant met groenblijvende en winterbloeiende planten als parelbes (Pernettya), Hebe, Skimmia, kleinbladige klimop, bonte Euonymus fortunei, bonte Elaeagnus, winterhei, maagdenpalm, dwergconifeertjes, noem maar op. Er is verschrikkelijk veel moois dat ook in de winter kleur aan je tuin, terras of balkon kan geven. Plant er ook wat kleine voorjaarsbloeiende bollen en knollen bij (tulpjes, krokussen, narcissen enz.). Dan heb je nu al gezorgd dat het ook in het vroege voorjaar een mooi plaatje oplevert. Gebruik verse potgrond om in te planten, zorg voor goede drainage in de bakken en isoleer de bakken. Hoe? Heel eenvoudig: voer de bakken met noppenfolie. Dat isoleert geweldig. Zorg wel dat de drainagegaten onderin de bak open blijven. Een teveel aan water moet weg kunnen!
Niet-winterharde potten binnen zetten Vooral veel goedkope, vrij zacht gebakken terracotta potten vriezen gemakkelijk stuk. Ze barsten gewoon. Maak ze leeg en berg ze droog op. Ook keramiek potten zijn lang niet allemaal even winterhard. Metalen emmers, teiltjes enz. isoleren totaal niet. Planten die daarin staan bevriezen extra snel. Maar ook daarbij helpt voeren met noppenfolie.
Waarom boerenkool lekkerder is als het gevroren heeft? Heb je een paar boerenkoolplanten staan, wacht dan met oogsten tot het een tijdje flink heeft gevroren. Door de vorstinvloed wordt het zetmeel in de bladeren omgezet in suikers. Het blad wordt er veel zoeter/smakelijker door en je loopt niet het risico dat je het er flink van aan je ingewanden krijgt (wat met ´rauw´- niet doorgevroren, maar natuurlijk wel gekookt - blad heel gauw gebeurt). Voor spruitjes geldt hetzelfde. Maar als je het wachten zat bent, kun je de bladeren ook een paar dagen in de diepvries doen natuurlijk.
|