Oorontsteking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Wie ooit oorontsteking heeft gehad, weet hoe verschrikkelijk veel pijn het doet... Meestal gaat het spontaan weer over, maar soms is ingrijpen van een arts noodzakelijk.
Je maakt bij oorontsteking onderscheid tussen een ontsteking van de uitwendige gehoorgang en een ontsteking van het middenoor.
Ontsteking van de gehoorgang: otitis externa De gehoorgang begint bij de oorschelp en wordt begrensd door het trommelvlies. Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken.
Normaal wordt deze huid door onder andere oorsmeer beschermd. Hij kan geïrriteerd raken door prikkeling van cosmetische producten (zeepresten, haarlak, etc.), niet goed droogmaken na zwemmen/douchen, oorpeuteren of reinigen (wattenstaafje, lucifer!).
Het dragen van een oortelefoon of gehoorapparaat kan eveneens irritatie geven; mensen met een gevoelige huid (eczeem, psoriasis, allergie) hebben eerder last van een geïrriteerde gehoorgang.
Jeuk, krabben en oorpeuteren vergroten de kans op kleine defecten in de huid, en dus de kans op ontstekingen meestal is een bacterie of schimmel de oorzaak.
Door een ontstekingsreactie is de huid schilferig, gezwollen en geeft vocht af. Het gehoor is soms enigszins beperkt door de zwelling; je gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel.
Behandeling en adviezen Een gehoorgangontsteking kan effectief worden behandeld met zure oordruppels met corticosteroïden (Hydrocortison, ontstekingsremmend middel). Raadpleeg de huisarts.
|