Popidool: Als vijftienjarige leerde Ann thee drinken door toedoen van popidool David Cassidy. "Alles wat ik in een of ander boekje over hem vond, knipte ik zorgvuldig uit en kleefde ik in mijn dikke plakboek. Zo las ik dat hij elke dag thee dronk. Als trouwe fan kon ik niets anders dan zelf ook elke dag thee te drinken. Terwijl mijn vriendinnen op de schoolreizen naar Londen parfum en sigaretten kochten, zwierf ik in Harrods rond tussen de theerekken op zoek naar blikken vol losse blaadjes thee." Toen de liefde voor David Cassidy vervaagde en Ann ging studeren, verdween ook de thee uit zicht en werd koffie haar metgezel tijdens nachtelijke uurtjes.
Later schakelde ze om gezondheidsredenen over op kruideninfusies en toen ze zeven jaar geleden opnieuw aan het studeren sloeg als herboriste, laaide haar passie voor thee opnieuw op. In datzelfde jaar besloot haar zoon Simon zijn geluk te zoeken in China en zo raakte Ann zelf ook in het verre Oosten verzeild. Ze bezocht er theevelden, verbleef er in kloosters en nam er deel aan theeceremonieën.
Het verhaal van die reizen, samen met de kennis die ze opdeed, bundelde ze in het boek 'De stille kracht van thee', dat zopas bij uitgeverij Davidsfonds verscheen. Ondertussen geeft ze ook theeles aan de sommeliers van hotelschool Ter Duinen in Kortrijk, ontwierp ze de theekaart van driesterrenrestaurant Oud Sluis van topkok Sergio Herman en reist ze Vlaanderen af met lezingen en theeceremonieën.
Bewustzijn en stilte "Thee heeft zoveel kracht", zegt Ann. "Het is lekker en gezond - want boordevol antioxidanten - maar thee helpt je ook om bewuster te gaan leven. Als ik een theeceremonie uitvoer, dan beleef ik alles bewust. Dat is heel wat anders dan gedachteloos een theebuiltje in een kop water te doppen. Het brengt je bij een diepere kern, creëert verbondenheid en leidt tot stilte. En, zegt Lao Tse, stilte is de grootste openbaring."
Bewust met thee omgaan maakt je ook bewust van de ingrediënten waarmee je aan de slag gaat. Ann streeft niet alleen naar de beste kwaliteit wat 'echte' thee betreft - groene, witte, zwarte of rode thee - maar dat doet ze ook in de kruidenmengelingen die ze als herboriste samenstelt. "Een zorgvuldig geselecteerde kruidenmengeling is een soort van EHBO", zegt Ann. "Het kan je fitter maken, maagklachten of lichte hoofdpijn verhelpen of je nachtrust verbeteren. Ik importeer kruiden bij een Duits biologisch bedrijf, dat streng controleert op de afwezigheid van pesticiden en zware metalen en nagaat of er voldoende werkzame stof in het kruid aanwezig is."
Vervolgens is ook het water waarmee je thee bereidt van groot belang. "Leidingwater is voor het bereiden van hoogwaardige thee totaal ongeschikt", zegt Ann, "Dat bevat teveel mineralen en die vormen op de thee een vlies van onoplosbare looistoffen dat de smaak bederft. Wat je nodig hebt om een lekkere thee te zetten, is mineraalarm water, zoals Glaciar of Mont Roucous uit de biowinkel bijvoorbeeld. Ik heb de bronnen van Mont Roucous in de ongerepte groene bergen van Lacaune in Frankrijk bezocht en was onder de indruk van de passie en de bezieling, de professionaliteit en de hygiëne waarmee dat water wordt gewonnen."
En voorts predikt Ann vooral vrijheid. "Ik laat mezelf niet graag kooien," lacht Ann, die trouwens moeder is van zeven kinderen, "en ik doe dat ook niet graag met thee. Dus weg met graden, grammen en minuten." "Volg je eigen intuïtie", schrijft Ann in het slotwoord van haar boek. "Gebruik niet teveel thee en maak hem niet te sterk. Laat de thee lang genoeg trekken - een kwartiertje - zodat alle gezonde stoffen ten volle in het water terecht komen. Schenk je thee in een geliefkoosd kopje. Laten we samen een kopje thee ondergaan en van elk slokje genieten." Vervolg receptje
Boek 'De stille kracht van thee; Ann Vansteenkiste, Uitgeverij Davidsfonds lees meer over de stille kracht van thee klik op deze link http://www.bloggen.be/guidoenyvette/archief.php?ID=837312 www.curiosithee.be
|