Slimmer eten voor een lager cholesterol. En een betere bloeddruk! Je kunt zelf vanalles doen om een lager cholesterol en een lagere bloeddruk te bewerkstelligen. We zetten een aantal handige tips op een rijtje.

Noten en cholesterol Noten en pindas verlagen het cholesterolgehalte, zo blijkt uit een analyse van tien wetenschappelijke studies. Volgens de onderzoekers treedt dit gunstige effect op bij mensen die minimaal vijf dagen per week noten of pindas eten. Eerder is ook al een positief resultaat gevonden in een grootschalig onderzoek onder ruim 86.000 Amerikaanse vrouwen.
Consumptie van meer dan 150 gram noten per week ging gepaard met een lager risico op hart- en vaatziekten. Overdrijf de notenconsumptie niet: ze leveren immers ook veel calorieën. Hou het daarom bij een tot twee handjes per dag.
Walnoten, amandelen en hazelnoten Onverzadigde omega-3 en omega-6 vetten: verlagen het cholesterolgehalte. Zitten vooral veel in walnoten. Vezels: verlagen het risico van hart- en vaatziekten. Amandelen zijn veruit het rijkst aan vezels. Vitamine E: beschermt tegen vrije radicalen (kunnen in grote hoeveelheden op den duur hart- en vaatziekten mede veroorzaken). Vitamine E zit veel in hazelnoten.
Pure chocolade Wie iedere dag twee blokjes pure chocolade eet, kan zn bloeddruk omlaag brengen en heeft daardoor 4 procent minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Jammer genoeg is het niet nóg beter om meer chocolade te eten. Van die twee stukjes word je in elk geval niet dikker, zo laat het onderzoek zien.
Vette vis Eet twee keer per week vis, waarvan minstens een keer vette, zoals paling, haring, makreel of zalm. Volgens de Gezondheidsraad vermindert dat de kans op hart- en vaatziekten waarschijnlijk substantieel. Onderzoek wijst in de richting van 50 procent minder kans ten opzichte van mensen die nooit vis eten. Het draait om de gezonde vetten: omega-3 visvetzuren. Onlangs verhoogde de Gezondheidsraad de aanbevolen hoeveelheid van 200 naar 400 mg per dag en dat haal je met die twee porties per week.
Soja en bloeddruk Dagelijks gebruik van soja verlaagt de bloeddruk bij vrouwen die de menopauze zijn gepasseerd. Het effect is het grootst bij vrouwen met hoge bloeddruk, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder zestig vrouwen die twee maanden wél en twee maanden niet vijfentwintig gram soja-eiwit aten. De soja gaf bij vrouwen met hoge bloeddruk een daling van de bovendruk van bijna 10 procent: net zoveel als je met één bloeddrukmiddel kunt bereiken. Bij vrouwen met een normale bloeddruk daalde de bovendruk met 5 procent. Het (slechte) LDL-cholesterol daalde bij een hoge bloeddruk 11 procent. Ongeveer evenveel als door het eten van cholesterolverlagende margarine. Bij een normale bloeddruk bleef het gelijk.
Afwachten met dotteren? Voor mensen met een dreigend hartinfarct kan het geen kwaad om af te wachten of dotteren echt nodig is. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Dotteren is de beste behandeling bij een acuut hartinfarct, waarbij een kransvat is afgesloten. Wanneer een vat niet gedottered kan worden, kan een bypass worden aangelegd. De ingreep gebeurt zo snel mogelijk na het infarct. In de periode erna krijgt de patiënt medicijnen.
Anders ligt het bij mensen met een dreigend infarct. Zij hebben ook hartklachten, maar er is nog geen kransvat dicht. Wel zijn er kransvaten vernauwd. Dan bestaat de keuze tussen direct dotteren, zodat de plaque kan worden opgeruimd voordat deze problemen geeft, of afwachten. Tijdens het afwachten worden medicijnen, zoals bloedverdunners, gegeven. Wanneer de klachten verergeren, zal alsnog gedotterd worden.
Tot voor enkele jaren was direct ingrijpen de voorkeursbehandeling. Nederlandse onderzoekers wilden weten of afwachten even goed is, want direct dotteren kan problemen veroorzaken, zoals stolsels die andere kransvaten verstoppen. Na drie jaar bleek het resultaat van beide keuzen hetzelfde. (gezondheidsnet)
|