Het grootste probleem aan een lekkere zonvakantie? De bandjes van je bikini en/of badpak, die een bruine decolleté of een open jurkje verpesten. Topless zonnen is één optie, een andere is het kopen van een bikini of badpak dat de zonnestralen doorlaat. Maar is dat wel een goed idee?
Op het eerste zicht lijkt van wel: ook bruinen in de 'verstopte' plekjes, wie wil dat niet? Maar als je er langer over nadenkt, dan komen een boel praktische bezwaren in gedachten.
Zonnecrème Bijvoorbeeld: hoe blijf je zonnecrème aanbrengen onder de (bad)kledij? De eerste laag voor je het strand optrekt is geen probleem, maar wat met de volgende lagen?
Kleurverschil De kledij laat maximum 80 procent van de UVB-stralen door, dus er zal altijd een kleurverschil zijn. Maar hoe groot is dat verschil en valt het erg op? De bandjes en randjes, die altijd dikker zijn dan de rest van de badkledij, en dus minder zon doorlaten, zullen dus nog altijd zichtbaar zijn.
Gevoelig Een derde probleem is de gevoelige plekjes. Bikini's, badpakken en zwemshorten beschermen intieme delen niet alleen tegen priemende blikken, maar ook tegen de buitenwereld. Niet voor niets, want deze lichaamsdelen bevatten vaak veel zenuwen en een dunne huid. Letterlijk gevoelige plekjes dus, plekjes die je liever niét (per ongeluk) verbrandt.
Lelijk Tot slot: de huidige generatie zondoorlatende bikini's en badpakken is niet bepaald hip te noemen. Dieren- of bloemenprints die lijken weggelopen uit de foute jaren '80. Bovendien zijn ze behoorlijk doorzichtig, en ook al zijn ze dat niet als je ze draagt (zo wordt beloofd), het stelt een vrouw niet bepaald op haar gemak.
Conclusie? Mooi idee, maar (nog?) niet bepaald praktisch! (edp)
|