Na jarengelang gewezen te zijn op de gevaren van de zon, zal niemand gauw vergeten zonnecrème aan te brengen. Maar welke moet je kiezen in de supermarkt? Welke factor is geschikt, waar moet je op letten voor een goede bescherming? Gezondheid.be en veiligindezon.be geven de volgende richtlijnen mee.
1) Bescherming Vergeet nooit dat een zonnecrème nooit ofte nimmer een volledige bescherming kan bieden tegen de zon. De beste bescherming tegen de zon is binnenblijven, of kleding dragen die alles bedekt. Elke zonnecrème laat een deel van de uv-straling van de zon door, ook de producten die verkocht worden als 'sunblock' of 'volledige bescherming'. Zonnecrème aanbrengen is dus geen reden om langer in de zon te blijven!
2) UV-straling Zonlicht bevat zowel UVA- als UVB-straling. UVA is verantwoordelijk voor de veroudering van de huid en de verstoring van het immuunsysteem, UVB veroorzaakt zonnebrand. Beide soorten straling dragen bij tot het risico op huidkanker. Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen beide soorten straling.
3) Kinderen Baby's jonger dan 12 maanden moeten in de schaduw blijven. Hun huid is te gevoelig voor de zon, en het is niet aangeraden hen bloot te stellen aan de zon.
Vanaf één jaar kunnen kinderen in de zon spelen, maar ze moeten beschermd zijn met de juiste producten, aangepaste kledij en ze dragen ook best een hoedje. In extreme omstandigheden moet de zon vermeden worden. Is dat niet mogelijk, gebruik dan regelmatig een zonneproduct met een zeer hoge (50+) beschermingsfactor. Zonder bescherming kunnen kinderen al na 5 of tien minuten verbranden.
4) Andere beschermingsmiddelen Zonnecrème is niet het enige dat je beschermt tegen de zon. Een hoed, een zonnebril en beschermende kledij zijn noodzakelijk als je je in de felle zon begeeft. Vermijd blootstelling en inspanningen aan de zon op het heetst van de dag (tussen 12 en 16 uur).
5) Huidkanker Overmatige blootstelling aan de zon werkt huid- en oogaandoeningen en immuniteitsproblemen in de hand. Herhaalde zonnebrand verhoogt ook de kans op huidkanker. (edp)
Lees het uitgebreide artikel over zonnecrèmes en het juiste gebruik ervan.
|