Op de Mont Ventoux hoorde je gisteren alleen Nederlands. Tweeduizend Vlaamse wielertoeristen hadden hun blik gericht op het hoogste punt van de legendarische berg uit de Ronde van Frankrijk (1.912 meter). Het zou het hoogtepunt van Ventourist/Ventousiast worden, een actie van de organisatie Sporta om mensen meer te laten sporten. De deelnemers hadden er vaak een jaar intensief naar toegewerkt.
Wie voor 10 uur Chalet Renard of Chalet Liotard was gepasseerd, zes kilometer voor de finish, raakte nog tot boven. Maarten Gofflo uit het Limburgse Gruitrode was een van hen. 'Het waaide toen al hevig en er hing een enorme mist. De laatste honderd meter legde ik te voet af, maar dat stuk leek maar te duren, omdat ik geen meter voor me kon uitzien.' Op de top was het zes graden, maar 'het voelde aan alsof het vroor', aldus Gofflo.
Om 10 uur beslisten de veiligheidsdiensten een barricade van blauwhemden op te werpen ter hoogte van Renard en Liotard. De mistral, de koude en droge wind die altijd in één adem wordt genoemd met de Mont Ventoux, was te grillig.
Gofflo had zich voorgenomen drie keer de berg te bedwingen. 'Gezien de weersomstandigheden mag ik blij zijn dat ik er toch één keer in geslaagd ben.'
Sporta, dat Ventourist/Ventousiast voor de zesde keer organiseerde, heeft het evenement in het verleden al een paar keer moeten stilleggen door het gure weer. 'Voor leken klinkt het spectaculair dat de mistral ons tot zulke maatregelen noopt, maar de Fransen zijn deze omstandigheden gewend. Tweehonderd keer per jaar is het van dat', weet Bart Vandegaer van Sporta.
Is het in die wetenschap zinvol tweeduizend Vlamingen te mobiliseren, als je realiseert hoe groot het risico op een afgelasting is? Vandegaer vindt van wel. Hij vergelijkt het met een skivakantie. 'Als een sneeuwstorm het skiën onmogelijk maakt, denk je in eerste instantie: Hier kom ik nooit terug. Maar het jaar erop sta je er weer.'
Elke wielerliefhebber wil nu eenmaal de Mont Ventoux op zijn palmares hebben staan. De 'reus van de Provence' dankt zijn bekendheid aan zijn kale maanlandschap, dat gecreëerd werd door de mistral. Juist gisteren maakte die zijn reputatie weer waar.
Volgens Bart Vandegaer begrepen de deelnemers dat het onverantwoord was de top te beklimmen. Een geluk bij een ongeluk: vanaf 14 uur was het weer mogelijk het laatste stuk van de Mont Ventoux af te leggen. Veel deelnemers waren toen al teruggekeerd naar de start. Uiteindelijk is de Mont Ventoux 1.010 keer volledig beklommen. (nieuwsblad)