Tinne Fontyn startte in 2006 haar eigen kapperszaak. Dat het een milieuvriendelijke zaak zou worden, vond ze evident: van jongs af aan draagt ze de natuur een warm hart toe.
Al vrij snel was uw zaak een succes. Is de drempel dan minder groot geworden naar een groene kapper?
Tinne: "Absoluut. Toen ik startte, waren mijn klanten voornamelijk alternatief, nu is die groep veel breder.
De grootste groep komt nog steeds vanuit groene overwegingen, maar daar blijft het niet bij regelmatig krijg ik mensen over de vloer met huidziekten of die allergisch reageren op de klassieke haarkleurproducten. Anderen zijn gewoon nieuwsgierig en willen het een keertje proberen." Wat betekent dat, een natuurkapper? "In een klassieke kapperszaak werkt men met haarkleurmiddelen die het agressieve en milieu belastende ammoniak bevatten. Toch is er een groene tendens: de producten worden hoe langer hoe minder schadelijk voor mens en milieu en het ecobewustzijn groeit. Weet je, Antwerpen alleen al telt momenteel zo'n twintig biokappers het ecobewustzijn is niet meer te stoppen. Een fantastische evolutie, hoewel ze nog niet 100% natuurlijk zijn: ze werken niet meer met producten die ammoniak bevatten, maar wel synthetische stoffen. Wij gaan nog een stapje verder en werken uitsluitend met natuurlijke grondstoffen. Om te kleuren mengen we gedroogde planten zoals henna, kamille of rabarber met water." Houdt dat consequenties in? "Zeker, en dat is ook de reden waarom zo veel biokappers niet nog een stap verder willen gaan. Door onze werkwijze zijn niet alle haarkleuren mogelijk, en dat is natuurlijk een consequentie waar je bewust voor moet kiezen. Wij kunnen het haar bijvoorbeeld niet lichter maken en ook grijs haar dekken is niet evident. Het heeft heel wat experimenteerwerk gevergd om te weten met welke plant je pakweg kastanjebruine lokken kon verkrijgen. En dat hield ook memorabele mislukkingen in! Maar we staan nu zo ver dat we pioniers mogen genoemd worden wat natuurlijke haarkleuring betreft. Zo kunnen we momenteèl grijs haar in naturel blonde lokken omtoveren of kunnen we warm bruine tinten verkrijgen door verschillende laagjes kleur over elkaar te zetten. Bovendien blijft het resultaat even lang als een traditionele kleuring" Eén klant, één stoel is jullie leuze ... "We willen voor elke klant voldoende tijd uittrekken: geen zeven klanten tegelijk, maar één voor één. Het moet te vaak vooruit gaan, terwijl je als klant toch het gevoel wil hebben dat het even om jou draait? Bij elke behandeling hoort een kleimasker of een oliebad en een ontspannende wasbeurt. En natuurlijk een babbeltje. Dat is voor mij pure luxe, het materiele is minder belangrijk voor mij.
Ons kapsalon oogt gezellig, maar heeft niets met dé strakke designzaken: ik haal mijn meubeltjes in kringloopwinkels en geef ze een tweede leven. Daardoor ligt de financiele druk lager en heb ik de luxe om meer tijd aan mijn klanten te besteden. 'Wat een leuk concept' krijg ik vaak te horer Voor mij is het echter normaal: de natuur brengt zo veel moois voort, het is aan ons om te gebruiken en te hergebruiken."www.natuurkapper.be
|