Onze favoriete fruit- en groentensoorten zijn niet noodzakelijk het gezondste. Onderzoekers zeggen dat we minder wortelen en appelsienen moeten eten en meer exotische dingen als zoete aardappelen en papaja.
Meer fytonutriënten De onderzoekers concentreerden zich voor de studie op de fytonutriënten, die zijn bestanddelen van planten die de gezondheid van ogen, beenderen, hart, brein en immuunsysteem stimuleren en zo het risico op hartziekten, kanker en diabetes beperken. Ze ontdekten dat hoewel wortelen rijk zijn aan betacaroteen, zoete aardappelen er dubbel zo veel bevatten. Deze stof helpt onder meer griep te voorkomen. Papaja bijvoorbeeld, bevat 15 keer meer beta-cryptoxanthine, ook een stof die helpt tegen griep te beschermen, dan een appelsien.
Kwaliteit versus kwantiteit In plaats van de fruit- en groentensoorten die we kennen op het menu te zetten, zeggen de onderzoekers dat het beter is nieuwe smaken te leren kennen door meer boerenkool, bosbessen, zoete aardappelen en papaja eten. Niet alleen zullen je smaakpapillen de variëteit appreciëren, ze zijn ook nog eens beter voor je gezondheid. Professor Keith Randolph zegt dat hoewel veel mensen weten dat het belangrijk is om dagelijks vijf porties fruit en groenten te eten, velen het nog beter kunnen doen. "Het is niet de kwantiteit maar de kwaliteit en de variëteit die er toe doet." (ep)
|