Het aperitief: cava of prosecco? Nog een paar weken en de communiefeesten maken weer overal ten lande hun intrede. En zo'n feest gaat niet alleen gepaard met lekker eten en een goed glas wijn. Maar de aperitief komt ook in aanmerking op zo'n groot feest?
In de lente drinken we graag iets lichtvoetigers dan champagne
Er is uiteraard het budget, én hij moet ook nog aan de smaak beantwoorden van een heel uiteenlopend tafelgezelschap
Champagne wordt steevast geschonken voor de feestdagen maar met de communiefeesten in zicht grijpt de Belg graag naar een alternatief. Omwille van de prijs? Niet echt want dankzij de economische recessie zijn ook heel wat champagnes best betaalbaar geworden - eind vorig jaar zelfs onder de 10 euro drempel- maar meer omwille van het tijdstip.
Communiefeesten gaan traditioneel gepaard met het begin van de lente en dan drinken we graag iets lichtvoetiger en uitgesproken fris. Cava is al langer dan vandaag de nieuwe hype, vorig jaar dronken we zelfs voor het eerst meer cava dan champagne !
Het productieproces lijkt op dat van champagne - de 'tweede gisting op fles methode' - maar de gebruikte druivenrassen zijn uiteraard verschillend. Geen pinot noir, meulier of chardonnay maar door de band een blend van parellada, macabeu en xarel-lo.
Toch niet zo gek van cava ? Dan kan de prosecco een prima alternatief zijn. Deze schuimwijn uit Noord Italië - gemaakt van het gelijknamige druivenras - is bij ons aan een steile opmars bezig. Het is ongetwijfeld de meest lichtvoetige en makkelijkst drinkende van alle schuimwijnen, frequent met een heel klein toetsje zoet, wat uiteraard een jong publiek weet te bekoren. Een prima aperitiefwijn die bovendien geen krater in je budget slaat.
Prosecco Extra Dry
Prosecco is een bekende wijn voor enkele eeuwen, zelfs opgenomen de Romeinen hun genot van de wijn. Het was echter pas na de gesel van de Phylloxera dat de druif geschiktheid voor mousserende wijn is ontdekt en de daaropvolgende stijging in populariteit zag de grote steden zoals Venetië capitivated geworden door de nieuwe stijl.
Prosecco is vandaag de beroemdste mousserende wijn gemaakt van druiven die in de gematigde klimaat rond de heuvels van Treviso in de regio Veneto.
Het is licht, zacht en verfrissend met frisse citrus en wordt traditioneel geserveerd gekoeld (6-8 ° C of 43-46 ° F) als aperitief voor de maaltijd of met lichte lunches en ook van Aziatische levensmiddelen.
Vergrijzing potentieel: tot 1 jaar.
|