In 'Mijn restaurant' hielden vier duo's al hun generale repetitie. Afgelopen zaterdag zijn de restaurants immers open gegaan, en voor je een betalend publiek blootstelt aan nieuwe menu's en nieuwe teams moeten die toch getest worden. Familie en vrienden kwamen massaal opdraven en gaven hun goedkeuring en een groot applaus. Maar toch legden de generale repetities ook verrassende problemen bloot.
Zo was het eerste teken van conflict zichtbaar in Nieuwpoort en verloor de chef de controle in de keuken, kregen we van Mechelen geen commentaren op het eten te horen, leek chef Lucie (Genk) nog een probleem te hebben met de timing en in Halle slaagde chef Gianni er niet in ook maar één gerecht te onthouden.
Controle kwijt De stress werd Silke en Kristof (Nieuwpoort) even te veel. Na lang zoeken naar personeel, liepen er plots zes mensen rond in La Muse. Silke blokkeerde op het papierwerk, en Kristof kon zijn irritatie niet verbergen. "Goed bezig", klonk het sarcastisch, toen hij de leiding van de zaal overnam. Silke wilde eerst de papieren in orde hebben voor orders uit te delen, Kristof vond dat duidelijk tijdverlies.
Souschef Diego merkte op dat Kristof 'alle eigenschappen van een goede chef heeft': rustig aan de buitenkant, maar met een explosief kantje. "Een beetje zoals Claudio vorig jaar, maar minder erg".
Maar enkele uren later was Diego wel degene die de touwtjes van de keuken strak in handen nam, en leek Kristof wel souschef. Daarmee geconfronteerd wimpelde hij dat af op het 'temperamentje' van Diego, die hij toch al lang kent.
Buikgriep & wachttijden Dat probleem had Lucie in Terrae (Genk) niet. De jonge chef leidde haar keuken met strakke hand, en gaf duidelijke orders. Ze leek soms wel een octopus die alles tegelijk in het oog hield. Maar toch liep het ergens mis, want na drie uur hadden de genodigden nog geen hoofdgerecht.
Jimmy hield zijn zaal ook goed onder controle, en bleef ondanks een zware buikpijn, braakgolven en krampen (en oplapmiddelen) professioneel. Toch leek het niet helemaal hygiënisch om iemand met een buikgriep in een keuken en restaurant te laten rondlopen.
Traktatie In Halle was er geen spoor van conflicten, stress of ziektes, integendeel. Jurgen en Ludo (Halletwee) kregen van hun personeel een dinertje aangeboden, en ze kwamen tot de conclusie dat ze blij zijn dat ze het met elkaar hebben aangepakt en niet met iemand anders. Dat bleek ook al: Halle scoorde tot nog toe het meest stabiel van alle restaurants.
Enkel kelner Gianni liet keer op keer steken vallen bij het presenteren van de gerechten aan tafel. Hij probeerde wel het in zijn hoofd te stampen in de keuken, maar het kwam er nooit juist uit. Gianni kon er nog om lachen, de chef wat minder. Hopelijk brengt een zwakke schakel het sterke Halle niet tot een (vroege) nederlaag.
Letterlijk startschot Jeroen en Isaura (Kom'Af) startten de avond letterlijk van een startschot. Een bemoedigend (nieuw) begin, voor het koppel dat al veel kritiek te slikken kreeg en het met een zeer beperkt budget moet redden.
Behalve problemen met de kassa en een rustige maar zakelijke Jeroen in de keuken kregen we van Kom'Af (Mechelen) niet veel te zien. Hier geen commentaren op het eten, vreemd genoeg, terwijl in de andere restaurants de lovende commentaren van familie en vrienden wel opgenomen werd.
Extra coaching Het lijkt erop dat Jeroen en Isaura een beetje tegen zichzelf beschermd worden. Ze kregen ook nog extra coaching van Peter De Prins, zodat Jeroen met kritiek kan leren omgaan en Isaura zelfvertrouwen kweekt. In de vorige seizoenen leken de kandidaten eerder op zichzelf aangewezen, en Jeroen en Isaura leken dan ook lang een vogel voor de kat.
Zouden de reportages van Clint.be, die lieten horen hoe Jeroen topchef Peter Goossens in het bijzijn van zijn personeel belachelijk maakte, hier voor iets tussenzitten?
VTM zwijgt de undercoverreportages dood, maar liet Jeroen in de voorbije twee afleveringen wel respectievelijk excuseren voor en leren uit zijn commentaren op Peter Goossens. En dit terwijl eerdere uitspraken en betweterigheid, die vanaf aflevering één zichtbaar waren, ongemoeid bleef. Dat is verdacht toevallig.
Ondertussen in Aalst Ken en Karel, het nieuwe duo voor Aalst, is intussen uit de startblokken geschoten. Ze proberen Aalst te charmeren door enkele dialectwoorden te leren, op café te gaan en alvast de plaatselijke handelaren lijken aan hun kant te staan.
Tegelijk begonnen ze ook aan de selectieprocedure voor hun personeel. Vooral het zaalpersoneel is belangrijk, aangezien beide Antwerpse heren in de keuken zullen staan. De opkomst was alvast goed, de buit leek redelijk en het duo leek leiding geven als iets natuurlijk te ervaren. Dat belooft! (Elke De Pourcq)
|