Spinazie kunnen we ook rekenen bij de lekkere groenten die ons wapenen tegen voorjaarsmoeheid.
Als je het nog niet wist: alle groene bladgroenten zijn super gezond! Ze helpen allerlei ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, beroerte, overgewicht, osteoporose en kanker voorkomen. Spinazie is als rijke bron van vitamines (foliumzuur, vitamine A, B6, C, K, E.) van mineralen waaronder calcium, kalium, magnesium en ijzer en spoorelementen zoals koper, jodium, zink en selenium, daarop geen uitzondering.
Popeye gebruikte deze groente als krachtvoer en daar zou het ijzergehalte voor iets tussen zitten. Maar het is een misverstand dat spinazie enorme hoeveelheden ijzer bevat; het ijzer wordt bovendien niet goed opgenomen door het lichaam door het oxaalzuur in de blaadjes.
Er is heel wat te doen rond de nitraten in spinazie. Nitraten kunnen onder invloed van bacteriën in het lichaam omgezet worden tot nitriet, dat ervoor kan zorgen dat er minder zuurstof uit het bloed in weefsels terechtkomt. Hoewel volwassen zich weinig zorgen moeten maken, worden nitraatrijke groenten best vermeden bij erg kleine baby's.
Nitraat wordt ook omgezet in nitriet door het bewaren, opnieuw opwarmen en verleppen van de groente. En de combinatie met vis is, hoe courant ook, omstreden; onder zure omstandigheden zou nitriet samen met eiwitten kankerverwekkende stoffen vormen. Vers en rauw krijg Je de meeste voordelen van deze groente binnen; en spinazie smaakt heerlijk in een frisse salade, zeker met partjes sinaasappel. (wordt vervolgd)
Lees ook: radijsjes voor extra pit
|