Lentegroenten helpen ons de winter van ons af te schudden, ze verhogen onze fitheid en zorgen dat we met hernieuwde vitaliteit de zomer tegemoet kunnen treden. Het zijn echte pepmiddelen. (Karen Schabregs)
Er is een reden waarom groenten in een bepaald seizoen groeien. De natuur heeft het zo bedoeld. Na een lange, slepende winter is de aanvoer van vitaminen, mineralen en andere biochemische stoffen meer dan ooit belangrijk. Onderzoek wijst uit dat je vooral baat hebt bij een voeding rijk aan omega 3-vetzuren, aan vitaminen 81, 83, 86, C, foliumzuur, en magnesium, selenium en zink als je last hebt van futloosheid en depressieve gevoelens.
Niet toevallig zijn deze nutriënten volop aanwezig in voorjaarsgroenten en -fruit. Dus als je komaf wil maken met je winterdepressie of voorjaarsmoeheid en grote schoonmaak in je lichaam wil houden, geniet je bij het begin van de lente van de eerstelingen onder de groenten.
Lekker op velerlei wijzen. Eet voorjaarsgroenten zoveel mogelijk vers en rauw. Tijdens het bereiden - of je ze nu kookt, stoomt, wokt of stooft - verliezen ze altijd aan mineralen en vitaminen. En geef toe, is er iets lekkerder dan een knapperige salade of ze zomaar uit het vuistje eten? Snel roerbakken of kort stomen zijn de beste oplossingen als je groenten toch wil bereiden of bij spijsverteringsmoeilijkheden. En verse groenten verdienen dan wel de voorkeur, maar diepvriesgroenten zijn een goed alternatief voor wie weinig tijd heeft. Ze bevatten vaak evenveel goede voedingsstoffen als verse; de weg naar je diepvries is soms korter dan de weg naar de groenteafdeling in de supermarkt . Groenten uit blik zijn ook nog te verkiezen boven die uit glas, helaas bevatten ze meestal veel toegevoegde suiker en zout. Maar eigenlijk zijn zelfs groenten uit blik beter dan helemaal géén groenten!
Een aantal toppers onder de lentegroenten op een rij. rabarber, fris en zuur, radijsjes voor extra pit, spinazie, gezondheidsbom, de wortel, wereldrecordhouder bétacaroteen.
Als eerste bespreken we de rabarber Rabarber wordt al sinds eeuwen, vooral in China, als medicijn gebruikt. Hij is befaamd om zijn sterk laxerende werking en past daarmee perfect in een ontgiftingskuur. Bovendien is deze groente rijk aan vitamine C, aan kalium en aan calcium. Rabarberstengels zijn op hun best Jong geoogst, eind maart, april en mei. In de zomer smaken ze minder goed en zijn de stengels taaier.
Je kan rabarber gerust rauw eten, tenminste als je van zijn zure smaak houdt. Die is te wijten aan het oxaalzuur in de plant. Dat oxaalzuur belemmert wel de opname van calcium, dus je moet met rabarber niet overdrijven. Een beetje kalk toevoegen aan het kookwater neutraliseert de smaak en de werking van het oxaalzuur. Vaak wordt rabarber geserveerd op taarten of als compote, de suiker compenseert zijn zure smaak. En in combinatie met banaan of aardbeien is hij nog lekkerder. (wordt vervolgd)
|