Nieuwpoort eerste favoriet, ruzie ontspoort in Aalst. Zelden was het verschil tussen de topfavoriet en de outsider zo groot in 'Mijn Restaurant'. Terwijl Nieuwpoort nu al op topniveau presteert, eindigt de eerste grote test in Aalst op een debacle. Het wordt stilaan duidelijk waarom Peter Goossens de twee vriendinnen Catherine en Inge uit het programma moest zetten
 Foto VTM Catherine en Inge kunnen elkaar nog amper in de ogen kijken. Vooral Catherine viel van haar voetstuk, omdat chef Christophe een bedroevend zwakke kok bleek te zijn. De jury sloot de Ronde van Vlaanderen af in het Aalsterse restaurant. Wij weten intussen al een tijdje dat Catherine en Inge zijn uitgesloten, maar op televisie mogen we de komende afleveringen toekijken hoe de ruzie tussen de twee vriendinnen ontspoort.
Inge was amper welkom in de keuken en Catherine kon niet genoeg benadrukken dat zij de kok zelf gekozen had. Het leek wel alsof ze haar zaak liever met hem wou runnen dan met Inge. Het was dan ook een mokerslag voor Catherine toen Peter Goossens de keuken van Christophe als "fret" omschreef. "Het is triestig dat ik als kok hier mijn tijd in moet steken", oordeelde Peter.
Desserts moest de jury zelfs niet meer proeven. Even later kon Catherine zich ook voor de jury niet meer bedwingen. Hoewel ze zelf ook een hoop fouten maakte, stak ze de schuld volledig op de verbaasde Inge. "Ik moet hier alles doen, jij doet niets", was haar conclusie. Zo konden de juryleden met hun eigen ogen zien dat het in Aalst helemaal de verkeerde kant op gaat.
Klasse in Nieuwpoort Na drie weken mogen we voorzichtig van een eerste topfavoriet spreken. Kristof serveerde in Nieuwpoort een perfect menu en de jury spaarde de superlatieven niet. De hapjes waren zelfs "een openbaring" voor Peter. Zalm met ananas bleek een geslaagde combinatie die de jury nog niet kende. En om Peter Goossens te verrassen moet je over goede papieren beschikken.
Ook Claudio presteerde vorig seizoen culinair al vlug op hoog niveau. Maar deze keer zit de beste kok blijkbaar ook in één van de meest sympathieke duo's van het programma. Het leek haast te sterk om waar te zijn, maar Kristof viel nergens door de mand. In de zaal ontpopte Silke zich in onze ogen ook tot de beste zaalverantwoordelijke van alle duo's.
Kristof heeft volgens de jury een eigen stijl om te presenteren. Nieuwpoort mag zich aan een fikse financiële beloning verwachten. Enkel het financiële plan liet nog wat te wensen over. Maar het slotcommentaar van Dirk De Prins was veelzeggend: "Hier komen we terug." En meer hoef je als restaurantuitbater toch niet horen?
Halle op de goede weg Na een moeizame start moeten we toegeven dat Halle een enorme stap voorwaarts heeft gezet. Ludovic en Jurgen hebben in Halletwee een behoorlijke chef in de keuken gezet, en Ludovic is stilaan een attractie op zich geworden. "Ik begin met een man en daarna de vrouw", zei Ludovic toen hij Peter Goossens als eerste serveerde. Een grapje over de immer zwaaiende handjes van Ludo konden Peter en Dirk dan ook niet laten.
Opvallend is het tempo waarmee de keuken werkt. Jurgen is de perfecte steun voor zijn chef Yves en alle gerechten bereikten de jury ruim binnen de tijd. Enkel de hoofdgerechten waren aan de zwakke kant. Het lamsvlees van Dirk was te ver en Peter vond dat zijn couscous veel weg had van woestijnzand. Toch ging de jury met een goed gevoel naar buiten. "In Halle zijn ze al bezig met een restaurant te runnen", zei Dirk.
Jimmy verrast in Genk In Genk was het verrassend Jimmy die de jury kon charmeren. Hoewel hij geen ervaring in de horeca heeft, lijkt hij op korte tijd een enorme vooruitgang te hebben geboekt. Hij oogde misschien nog wat nerveus, maar Jimmy kwam wel goed over bij de jury. Bovendien heeft de wijnstudie al resultaten opgeleverd. Bij iedere wijn gaf Jimmy een haast foutloze uitleg.
Lucie deed het in de keuken behoorlijk, maar ze had veel last van de tijdsdruk. Op het nippertje slaagde ze erin de drie gerechten op tijd bij haar gasten te krijgen. Na een redelijk voorgerecht liep het dan ook mis met de cuisson van haar lamsvlees. "Moest dat melklammeke dat weten", was de reactie van Peter Goossens die het droge vlees vergeleek met beton. Dirk De Prins had meer geluk. Zowel zijn soep als dessert (café liègeois) zagen er niet zo mooi uit, maar de smaak was uitstekend.
Dinsdag zagen we al hoe Jeroen in Mechelen voor zijn positie als kok moet vrezen. Na drie weken is Nieuwpoort licht favoriet, maar ook Halle en Genk hebben potentieel. In Aalst is de weg naar de ondergang nu definitief ingezet. (hln)
|