"Ik wil van alles proeven, ik houd van lekker eten"
Met Nand heb ik in alle grote driesterrenrestaurants van Frankrijk gezeten. Ook in ons land heb ik vele goede restaurants bezocht. Ik eet graag in Terborght en vooral in Hof ter Imde. Ik voel me daar ongelooflijk welkom, ook al omdat Erik de Naeyer, de chef-kok, een goede vriend is. Als het wat democratischer moet zijn, ga ik naar Royal aan de Varkensmarkt.'
'Ik ben dol op tonijn. Die moet nog bijna rauw zijn, mag maar even in de pan draaien, daar dan wat wasabi bij. Ik eet ook graag zwezeriken, mooi krokant, zonder saus want ik ben geen sausmens. Ook ander orgaanvlees, zoals gebakken lever, nog wat rosé van binnen. In Viva M'Boma kunnen ze dat heerlijk bereiden. Ik eet heel graag, ook Thais, Indisch, Japans, Italiaans. Ik ben een nieuwsgierige vrouw, wil van alles proeven. In het buitenland eet ik altijd de plaatselijke keuken, niets van bij ons. Het is toch belachelijk om daar een steak met frieten te bestellen.'
'Kikkerbillen eet ik nooit, omdat ik weet hoe die beesten aan hun einde komen. Maar eigenlijk ben ik een beetje hypocriet, want ik eet wel graag ganzenlever. Ik ben niet echt een vleeseter, al lust ik wel graag een tartaar américain, maar een steak of varkens- of kalfsvlees eet ik zelden of nooit.'
'Ik kook graag, zeker als er mensen op bezoek komen. Ik heb thuis wel 45 kookboeken. Dat is voor mij ontspanningslectuur. Eén van mijn speciale receptjes is er eentje met sintjakobsvruchten. Ik maak graag iets met vis.'
'Door optredens en zo zit er geen echte regelmaat in de maaltijden. Ik eet als ik honger heb en wat er is. In culturele centra eet je soms zeer goed en soms zeker niet. Dat geldt ook voor de catering bij film- en tv¬opnames. Tijdens de opnames van Katarakt was het eten fantastisch, maar bij andere gelegenheden was het echt niet goed. Ik vind wel dat het is verbeterd. Vroeger kreeg je wel eens een broodje dat in plastic was ingepakt. Dat is nu toch gedaan.'
'Zoet is niet aan mij besteed. Tussendoor zal ik veeleer wat fruit eten of zeker ook kaas. Ik houd van alle kazen en ik heb er altijd in huis. Als er een kilo bij is, moet die er weer af. Ik heb mezelf opgelegd dat 60 kg mijn grens is. Na een dag overdaad, moet de volgende dag een magere zijn.'
'Ik ben niet zo voor schuimreceptjes, voor het moleculaire. Een vis moet naar vis smaken. Mijn lievelingskeuken is de eenvoud. Och, er is zoveel dat ik graag eet, een goede hutsepot, een chouc-route, een ossentong ... .' (André Peeters)
|