Vandaag serveren we een klassieker, quiches met spek & ui. voor 1 bakvorm (CA. 26 cm)
Voor het deeg 250 g bloem, 125 g koude boter 1 ei, 1 snuifje zout bakpapIer en bakbonen Voor de vulling, 150 g doorregen spek 3 à 4 uien, 3 tenen knoflook 4 eieren, 150 g gruyère, vers geraspt, 2 dl room, 2 el olie, zout, peper van de molen peterselie, gehakt.
1. Strooi de bloem in een hoopje op het werk-vlak. Roer het zout erdoor en maak een kuiltje in het midden van het hoopje bloem. 2. Snij de koude boter in blokjes en strooi rond het kuiltje. Breek een ei in het midden, voeg zo'n 50 mi lauw water toe en hak alle ingrediënten met twee messen tot kruim. Kneed nu het deeg snel met de handen. Vorm er een bol mee. Verpak de bol in vershoudfolie en leg 30 minuten koel weg.
3. Verwarm de oven voor op 2000 C. Snj het spek in blokjes. Pel de ui en snij in reepjes. Pel de knoflook en hak heel fijn. 4. Meng ui en knoflook en bak glazig in de olie. Roer het spek erdoor.
5. Klop de eieren los met de kaas en de room.Kruid met peper en zout. Zet even koel weg. 6. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit en leg de lap in de bakvorm. Leg er bakpapier op en vul met bakbonen. Bak het deeg zo'n 10 minuten voor in de voorverwarmde oven. 7. Haal de bodem uit de oven. Verwijder bakpapier en -bonen. Verdeel het uimengsel over de bodem, giet het kaasroommengsel erover en bak nog 40 à 45 minuten. Garneer met de gehakte peterselie.
Tip Serveer deze quiche lauwwarm
|