Ludovic en Jurgen, de grote verliezers van de eerste aflevering, hebben met hun mission statement de harten van de jury veroverd. Het leverde hen 25.000 euro op.
Het mag duidelijk zijn dat vtm dit seizoen een succeszaak uit de grond wil stampen. Ook nu stond geld centraal in het programma. De kandidaten worden zelfs iedere week bijgestaan door een specialist: Philip Van Eeckhoute. De jury mocht 50.000 euro uitdelen, maar niet iedereen kon overtuigen. En zo bleef een deel van het geld (tijdelijk) bij Peter Goossens en co. Ludovic en Jurgen gingen wel met de helft van de prijzenpot lopen. De verliezers moeten zich volgende week bewijzen.
Zonder kok Net als de voorbije jaren hebben vooral duo's zonder kok het in de beginfase van het programma lastig. Catherine en Inge riepen voor de tweede keer een hulplijn in en serveerden Peter Goossens als dessert een specialiteit van de plaatselijke bakker. Als aperitief kozen ze voor een doodgewone blonde Grimbergen. Niet echt bijzonder, want Grimbergen is een abdijbier dat we in zowat iedere supermarkt terugvinden. Peter Goossens zag de gelei op zijn bord bovendien ook niet echt zitten: "Als ge ermee tegen de muur smijt, komt het terug." Gelukkig voerde hij de daad niet bij het woord.
Ook hun mission statement was uiterst zwak. De stress zorgde zelfs voor de eerste discussies tussen de twee vriendinnen. Het begon al bij het kiezen van een naam. Catherine wou surfen op het internet, maar Inge ging liever een kijkje nemen op Facebook. Uiteindelijk kozen ze voor de nam 'Caepa', Latijn voor 'ajuin', verwijzend naar de inwoners van hun nieuwe thuisbasis. Maar het duo had nog veel vraagtekens, naar eigen zeggen omdat ze te veel tijd in hun menukaart moesten steken.
Staalharde chocomousse Ook Ludovic en Jurgen hebben geen van beide ervaring in een keuken. Toch deden zij het een stuk beter. Net als de Aalsterse vriendinnen kozen ze voor bier als aperitief. Ze mengden echter Kriek met champagne en dat resulteerde in een mooi drankje. Vooral het roze kleurtje was volgens de jury toepasselijk op de twee kandidaten van Halle. Al spelen ze dat kantje zelf ook graag uit. Zo schreven ze in hun mission statement als sterk punt dat ze homo zijn.
Peter Goossens had het vooral moeilijk met de chocomousse die staalhard bleek te zijn. "Een zeer groot technisch probleem", aldus Peter. Maar gelukkig kon Ludovic het nadien allemaal goed uitleggen. De zalmverlegger uit de vorige aflevering blijkt een goede entertainer en in combinatie met een goede voorbereiding leverde hen dat 25.000 euro op. Alleen de naam van hun restaurant, 'Les Deux', deed Dirk De Prins onrustig over zijn stoel schuiven. In het Frans verwijst dat immers naar een bepaald mannelijk lichaamsdeel...
Raviole Toch deden ook de echte koks het zeker nog niet uitstekend. Jeroen en Isaura serveerden misschien wel het beste aperitief, Peter Goossens kan het niet laten te benadrukken dat ze uit de Kempen komen. Vorige keer was hun portie te groot, deze keer hun lepels. Helaas bleek ook hun menukaart niet te voldoen. Integendeel, de kaart stond vol schrijffouten. Jeroen had duidelijk een probleem met de letter 'k'. Of wat dacht u van een lekker bord 'raviole'?
De naam van hun restaurant vonden ze op een bekend standbeeld onder de Sint-Romboutstoren: 'Mechelinea'. Al zullen ze er best nog eens over nadenken. Dirk De Prins dacht meteen aan een meubelzaak. Nu al is duidelijk dat dit duo niet echt met kritiek kan omgaan. Zo vond Jeroen het schandalig dat een betonnen chocomousse 25.000 euro waard is. Toch kunnen we hem eigenlijk wel een beetje volgen.
Limburg Bij alle duo's waren er nog veel twijfels. Logisch want ze moesten hun mission statement snel in elkaar boksen. Kristof wil in Nieuwpoort graag uitpakken met de moleculaire keuken, maar net als zijn vriendin Silke bleek hij zelf niet overtuigd. De naam van hun zaak, 'La Muse', klinkt wel mooi. Met 14.000 euro mogen ze niet ontevreden zijn. Dinsdag kozen de lezers van HLN.BE dit duo bovendien als hun favoriet.
De Limburgse Lucie en Jimmy deden het opnieuw behoorlijk. Lucie heeft dan misschien niet veel ervaring, voorlopig kan de jury haar niet op fouten betrappen. Enkel de naam van hun zaak is een vraagteken. 'C-Mijnrestaurant' en 'De Schacht' konden ons ook niet meteen overtuigen. Al bij al maakten Lucie en Jimmy wel een goede indruk. Hun concept was niet slecht en, in tegenstelling tot Ludovic en Jurgen, kan de jonge Limburgse wel koken. En dat moet hoe dan ook doorslaggevend worden als hun zaak opent. (Günther Brants)
|