Ingevroren groenten kunnen voedzamer zijn dan zogezegde 'verse' supermarktgroenten, zo blijkt uit een recente studie. Verse groenten verliezen tot 45 procent van hun voedingsstoffen als ze niet tijdig de tafel bereiken.
Verloren tijd De tijd dat verse groenten in de opslagruimte, het transport en in de winkel liggen, kan tot meer dan twee weken oplopen. Zo verliezen groene bonen bijvoorbeeld bijna de helft van alle voedingsstoffen in de 11 tot 15 dagen dat ze elders dan op het bord liggen. Brocolli en bloemkool zouden 25 procent verlies maken, tuinerwten tot 15 procent en wortelen tot 10 procent. De diepgevroren varianten daarentegen behouden een veel hoger niveau van vitamines en voedingsstoffen.
Opvatting Tachtig procent van de shoppers is nochtans van mening dat de verse groenten verkocht in de supermarkt minder dan vier dagen oud is. In werkelijkheid liggen ze al vaak negen dagen elders voor ze in de winkel aankomen.
Superieur Volgens de studie, uitgevoerd door het Britse Institute of Food Research, begint de voedingswaarde van groenten te verslechteren zodra ze worden geplukt. "Het wordt tijd dat we de opvatting dat diepgevroren slechter is dan vers, volledig negeren", aldus de onderzoekers. "Bevroren voedsel is qua voedingswaarde vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs superieur. Snelle en georganiseerde oogstmethoden maken dat diepgevroren groenten zo weinig mogelijk voedingsstoffen verliezen". (lvl)
|