De kamer Hortensia: een kleurige afwisseling
De Pothortensia (Hydrangea macrophylla) is een een typische park- en tuinplant die de huiskamer heeft verovert. Deze Bladverliezende bladplant wordt onder normale omstandigheden tussen 60 en 100 cm hoog. De grote, bolvormige bloeiwijze is meestal pastelkleurig en varieert tussen wit en roze met talloze tussentinten en kleurvervormingen naar blauw. Bloeit doorgaans in de vroege zomer.
Kleurwisselingen
De kleuromvorming wordt grotendeels veroorzaakt door aluminiumzouten die in het celsap aanwezig zijn. Bij een lage zuurtegraad (Ph-waarden onder 4,5 ) worden de zouten omgezet en wijzigt het rood in blauw. Het aluminium wordt niet door de plant verbruikt, het is enkel aanwezig in het celsap. Daarom is het proces is omkeerbaar. Anderzijds activeert het licht de rode kleurstof die in de in de plant aanwezig is. Daarom worden blauwe soorten in het voorjaar licht beschaduwd.
De verkleuring bevorderen of behouden:
Wil men blauwe hortensias:
- Plant de hortensia in een extra zure grond.
- Voeg aan het gietwater een aluminiumoplossing (20 g/10 l water) toe, bij voorkeur wanneer de knoppen aan de plant verschijnen. Om de oplossing gelijkmatig over de potgrond te verspreiden kunt u de potkluit eens goed onder te dompelen in een emmer met kalkvrij water waaraan de oplossing is toegevoegd.
- Bemest de hortensia enkel met een fosfaatarme mengmest. Fosfor werkt namelijk het aluminium tegen.
Wenst u rode Hortensia's: plant de hortensia in een voedzame en vooral fosforrijke grond met een neutrale Ph - maximaal tussen 6,3 en 6,8. Deze zuurtegraad resulteert echter in een terugloop van de groei omdat er niet meer aan ijzerbehoefte wordt voldaan.
Bijzondere verzorgingseisen
Water: De plant wenst zeer regelmatig water, vooral tijdens warme perioden. U kunt de kluit onderdompelen in lauwwarm water. Tijdens de winterrust mag u de watergift minderen, maar toch steeds de kluit vochtig houden. De Hortensia is gevoelig voor kalk en mag uitsluitend met lauw, kalkarm/onthard water begoten worden. Dit geldt in het bijzonder voor de blauw bloeiende planten.
Luchtvochtigheid: Hoog (tenminste 60%).
Temperatuur: De pothortensia mag in de zomer naar buiten. U kunt een langdurige bloei verzekeren door de plant op een koele plek (tussen 12°-18°C) te zetten. Overwinteren doet de pothortensia het beste op een vorstvrije plaats bij minimum 6°C en max 10°C.
Licht: De pothortensia wenst halfschaduw. Vooral blauwe soorten vereisen een licht beschaduwde plek, zeker in het voorjaar. Plaats de plant nooit in volle zon.
Bodem: De plant vraagt extra zure grond zoals bladaarde, naaldbosgrond, turf(molm). Of een mengsel van deze grondsoorten, eventueel met toevoeging van een deel goed verteerde stalmest. Er bestaan ook bruikbare mengsels van witte en zwarte turf en klei (aluminiumsilicaat).
Bemesting:
- Tijdens de groeiperiode in de zomer (juni-juli) zuurteversterkende meststoffen toedienen zoals zwavelzure ammoniumaluin zeker waneer de Ph beneden 4 ligt. Dit gebeurt door wekelijkse toediening van een hoeveelheid gelijk aan een koffielepel en dit gedurende vier opeenvolgende weken.
- In de nazomer wordt op gelijkaardige wijze nog eens bijgemest met kaliumaluin of aluminiumsulfaat/aluminiumchloride. Fosfor wordt het best onder een traagwerkende, moeilijk oplosbare vorm toegediend, bijvoorbeeld als beendermeel. Gebruik nooit samengestelde meststoffen met oplosbare fosforzuren!
Overhouden of vermeerderen:
- U kunt de planten makkelijk overhouden door ze na de bloei tot op twee ogen boven het oude hout terug te snoeien en te verpotten.
- Vermeerderen kan door het bewortelen van kopstekjes, bijvoorbeeld van de afgesnoeide delen. (Colour your life)
|