Het hormoonspiraaltje mag niet terugbetaald worden omdat het te goedkoop is.
Dat is de mening van zowel de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie als de Beroepsvereniging van Belgische Gynaecologen en Verloskundigen, meldt Artsenkrant. Sp.a Kamerlid Maya Detiège (sp.a) heeft een resolutie ingediend om dat net wél voor elkaar te krijgen.
Voor: gebruiksvriendelijk Detiège pleit voor een terugbetaling omdat het spiraaltje gebruiksvriendelijk en een omkeerbare vorm van anticonceptie is. Bovendien verlicht het de menstruatie dankzij het zeer lage hormoongehalte. Ook voor wie net bevallen is, biedt het spiraaltje een troef: het wordt zes weken na de bevalling ingebracht en de vrouw mag borstvoeding blijven geven.
Tegen: te goedkoop Volgens Johan Van Wiemeersch, de woordvoerder van de gynaecologenverenigingen, zijn er echter doorslaggevende tegenargumenten. Zo is er de prijs. Hormoonspiraaltjes zijn nu al goedkoop. Als je ervan uitgaat dat ze vijf jaar gebruikt worden, kosten ze 27 euro per jaar. Vergeleken met vijf jaar gebruik van klassieke contraceptiva is het verschil groot.
Het hormoonspiraaltje wordt bovendien weinig gebruikt bij min-21-jarigen. Deze groep zijn die geniet van een verhoogde pilterugbetaling, waardoor het weinig waarschijnlijk is dat ze zullen omschakelen.
Gevraagd: discussie Beide gynaecologenverenigingen sturen aan op een globale discussie die alle contraceptivavormen onder de loep neemt. Enkel het hormoonspiraaltje begunstigen, is in principe een vorm van oneerlijke concurrentie.
Waarom dan niet alle contraceptiva terugbetalen? Daar zien de verenigingen geen graten in, "al rijzen er toch vragen of er momenteel geen andere budgettaire prioriteiten zijn dan een reeds goedkoop contraceptivum terug te betalen".
Tussenweg Een andere mogelijkheid is de gunstregeling voor het spiraaltje te laten passeren langs de geneesheer-adviseur. Het spiraaltje zou dan terugbetaald worden als daar gegronde medische redenen voor bestaan. Dat lijkt volgens de artsen niet erg realistisch wegens moeilijk definieerbaar. Bijgevolg is de kans op misbruiken dan reëel. (belga/edp)
|