Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    16-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mes & Vork: Table d'Amis
    In 2004 won hij de wedstrijd 'Hobbykok van het Jaar'. Nu heeft Matthieu Beudaert een eigen restaurant in Kortrijk, een stad van culinaire wedstrijdwinnaars.

    Claudio Dell'Anno kreeg dankzij zijn overwinning in het programma Mijn Restaurant! een uitstekend platform om zijn talent verder te ontwikkelen. Kortrijk was een bekend restaurant rijker. In dezelfde stad vinden we nog een nieuw restaurant dat zijn oorsprong vond in een wedstrijd. Foodie Matthieu Beudaert won in 2004 de wedstrijd 'Hobbykok van het Jaar' die Knack Weekend sinds eind jaren negentig organiseert.

    Ongeveer de helft van de laureaten stappen effectief over naar het professionele circuit en worden zelfstandig traiteur, foodstylist, delicates- senhandelaar of culinair journalist.

    De laatste in het rijtje is een kunsthistoricus die kok werd. Matthieu Beudaert opende samen met zijn echtgenote en seksuologe Sofie Delbeke aan de rand van Kortrijk restaurant Table d'Amis. Beudaert volgde al tijdens zijn universitaire studies een opleiding koken. Hij reisde een aantal jaren intens heel Europa rond om zijn smaakpalet aan te scherpen. De prille dertiger was tot voor kort het prototype van de uitstekende foodie-hobbykok die qua gedrevenheid, parate kennis en smaakervaring makkelijk hetzelfde niveau haalt als de professionele collega's.

    Tegelijkertijd was hij zich welbewust van het feit dat het bereiden van een fijn achtgangenmenu voor vier vrienden andere koek is dan een echte keuken runnen. Een restaurant vol onbekende, veeleisende en betalende klanten schrok hem echter niet af. Vorig jaar vond hij de tijd rijp om al zijn expertise ook voor een breed publiek te tonen.

    De nieuwbakken chef ontdekte een leegstaand herbergje vol weemoed dat hij overeenkomstig zijn levendige kookstijl met eigentijdse kunstwerken passend kruidde. In het bord proef je onmiddellijk een diep respect voor het product. Hij componeert weliswaar gestileerde gerechten maar zijn sterk technisch vermogen staat geheel in dienst van zuivere smaak en homogene textuur. Nergens dreigt overdreven virtuositeit. Je proeft een gepassioneerde hand die zichzelf in toom kan houden.

    Sterk voorbeeld is een uiterst geslaagde associatie tussen mooi gekalibreerde zoet-zilte langoustines, gelakt buikspek van The Duke of Berkshire-varken en zoetzuur gemarineerde knolgewassen (34 euro). Beudaert speelt met zoettoetsen maar houdt de smaakpapillen scherp door perfecte dosering en voldoende pittig zuur tegenwerk. Zijn creatie doet qua smaakcombinatie denken aan sommige geraffineerde Javaanse schotels waarbij atjar tampoer net als zijn zoetzure bietjes een aangenaam zinderend en smaakversterkend effect sorteren.

    Ook met bittere smaken gaat hij vlot om. Mooi gegaarde coquilles krijgen het gezelschap van crème van aardpeer, gedroogde zwarte olijven, gemarineerde champignons en pittige consommé (24 euro). Hoofdgerecht is filet van uiterst sappig Nederlands melkkalf met gekonfijte aardappel, glazig gestoofde zilveruitjes en vadouvan (39 euro). Dat pittig kruidenmengsel zorgt voor een mooi herkenbaar parfum maar de bereiding zou nog aan intensiteit winnen door de smaken ervan beter in het geheel te integreren. Afsluiter is een uitstekende dame blanche (14 euro). Daarmee bewijst de voormalige hobbykok dat hij ook met tijdloze klassiekers respectvol en smaakgedreven kan omgaan.
    (Willem Asaert)

    Table d'Amis
    > Walle 184, 8500 Kortrijk, 056/32.82.70, www.tabledamis.be
    > Gesloten op maandag en zondagavond.
    > Menu's: 29 euro (twee gerechten en koffie), 34 euro (drie gangen), 50 euro (vier bereidingen) en 60 euro (zeven creaties) (de morgen)


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs