Gegrilde verse sardientjes met salade van krieltjes en créme fraiche.

Ingrediënten: 12 krielaardappeltjes - zeezout en peper van de molen - 4 el opgeslagen room - 1 el citroensap - 2 koffielepels gesnipperde bieslook - 8 kleine, verse sardines - olijfolie - 1 krop gem-sla, in losse blaadjes - scheutje klassieke vinaigrette - partjes citroen Werkwijze: kook de aardappelen gaar in de schil. Giet ze af en doe ze in een kom. Prak ze lichtjes met een vork en laat afkoelen. Voeg de opgeslagen room, het citroensap en de bieslook toe en breng de salade op smaak met peper en zout. Maak de sardines schoon, verwijder de graten en halveer ze bijna overlangs zodat ze plat kunnen liggen. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg de sardines met de velkant naar beneden op een ingevette bakplaat en gril ze 3 tot 4 minuten. Keer de sardines en gril ze nog 2 tot 3 minuten. Haal ze onder de grill vandaan en voeg flink wat zout en peper toe. Leg op elk bord enkele slablaadjes en stapel de aardappelsalade erop. Leg de warme sardines, met de velkant naar boven, op de salade. Besprenkel ze met een scheutje vinaigrette, garneer met bieslook en partjes citroen en serveer meteen.
Tip: je kan de sardines vervangen door kleine filets van rode poon (Rouget Barbet). Het garen gebeurt op dezelfde wijze.
|