Voed je met energieboosters, maak een onderscheid tussen verschillende soorten voeding.
Er is voeding voor celvernieuwing, voor energie, voor meer weerstand, om je lever te helpen en om je darmtransit te stimuleren.
1. Voeding waar je jonger van wordt. Goed nieuws! We kunnen allemaal constant onze cellen vernieuwen, dat is aangeboren. Nieuwe cellen groeien voortdurend, dag en nacht, en ver-vangen de oude cellen. Je maakt dus letterlijk elke dag een nieuw lichaam aan. Als dat geen hoopvolle boodschap is! Het spreekt vanzelf dat als je je lichaam van goede grondstoffen voorziet en je leeft volgens principes die je lichaam van nature graag heeft, de celvernieuwing beter en sneller is en bijgevolg ook je energie, vitaliteit en gezondheid verbetert.
Antiveroudering. Vrije radicalen zijn afvalstoffen die vrijkomen bij de stofwisseling. Niet alleen je lichaam, ook je hersenen zijn gevoelig voor aantasting door vrije radicalen. Een verward geheugen, concentratie- en leerproblemen, gedrags- en bewegingsstoornissen zijn niet altijd zo onschuldig als je denkt. Ze hebben vaak veel meer met onevenwichtige voeding te maken dan met leeftijd. De natuur houdt niet van die 'terroristen' die je lichaam doen verroesten, en daarom zijn er natuurlijke antiroestmiddellen die de werking van de vrije radicalen tenietdoen, vooral verse groente en fruit. De werking van die antiroestmiddelen (anti-oxidanten) heb je al met je eigen ogen gezien. Ijzer roest, boter wordt ranzig, papier vergeelt, rubber wordt stug, textiel verbleekt en een appel verkleurt bruin als je hem opensnijdt. Al deze processen, waarbij zuurstof een belangrijke rol speelt, worden aangeduid met de verzamelnaam oxidatie. Ook in ons lichaam vindt oxidatie plaats. Een zekere mate van oxidatie is nuttig en noodzakelijk (o.a. voor de energieproductie, de vernietiging van ziekteverwekkers en de eliminatie van giftige stoffen). Daarnaast vindt echter ook veel schadelijke oxidatie plaats, bijvoorbeeld door slechte voeding, milieuvervuiling, stress, straling en sommige medicijnen. De afvalstoffen die hierdoor gevormd worden, zijn de vrije radicalen. Je kan hier echter wel iets tegen doen. Smeer je bv. na het doorsnijden de appel in met citroensap, dan blijft het vruchtvlees intact.
Het citroensap, dat veel vitamine C en bioflavonoïden of - meer swingend gezegd antiroesthelden bevat, beschermt de appel tegen het oxidatie-proces. Is het niet prachtig dat de natuur middelen heeft om zichzelf te beschermen? Dus verjong jezelf en eet à volonté deze antioxidanten.
 |
Maak zelf je supermix van antioxidanten Vitamine C: in o.a verse groenten en fruit, zoals paprika, broccoli, bloemkool, groene bladgroente, spruitjes, kiwi en citrusvruchten.
Vitamine E: in o.a plantaardige oliën, tarwekiemen, avocado, broccoli, groene bladgroente, volkorenproducten, eieren, spinazie, amandelen en zaden.
Bétacaroteen: in o.a wortelen, abrikozen, kool, andijvie en pompoen. Zink: in o.a pompoenpitten,zonnebloempitten, sojabonen, tarwekiemen, broccoli, oesters, volkorenproducten, vlees en zaden.
Selenium: in o.a volkorenbrood en vooral in tarwekiemen en zemelen, tonijn, uien, tomaten, broccoli, knoflook, zilvervliesrijst en champignons.
Vervolg: 2. voeding die je meer weerstand geeft.
|