Wordt Gudrun Vandoorne van 't Gaverhopke de nieuwe onderneemster van het Jaar?
'Ik wil een rendabele brouwerij met aandacht voor het ambachtelijke karakter. ' Je moet risico's durven nemen, maar ze moeten berekend zijn.'
Gudrun (33) is een gedreven vrouwelijke brouwer in een mannenwereld. Ze werkte 10 jaar bij familiehulp maar daar had ze enkele jaren geleden genoeg van. 'Ik haalde geen energie meer uit mijn werk en was toe aan een nieuwe uitdaging. Het moest iets ambachtelijks zijn. Het werd een ambachtelijke brouwerij. '
Hoe ben je daar terechtgekomen? 'Brouwerij 't Gaverhopke is bij ons in de buurt en mijn man en ik gingen er regelmatig in de proefzaal iets drinken. Tijdens deze gezellige middagen droomden we ervan om ook zoiets te kunnen doen. Toen bleek dat de zaakvoerders op pensioen gingen, heb ik de kans gegrepen. Ik heb een jaar samen met hen gewerkt om het vak te leren en volg ook nu nog een opleiding brouwerij-mouterij in het CTL Gent. In juni word ik officieel meester-brouwer. Intussen ben ik al twee jaar druk aan de slag. Mijn man Bruno die IT-manager is, helpt mee in het weekend wanneer de proefzaal open is.'
Heb je al wijzigingen doorgevoerd? 'We hebben nog geen structurele of bouwkundige veranderingen gedaan. Wel hebben we de bedrijfsstrutuur aangepast aan de nieuwe noden. Het aanbod in de zaal werd wat uitgebreid en ik heb ook al 2 nieuwe bieren ontworpen. 't Gaverhopke had al 6 soorten: Blondje, Paasbier, Bruintje, Den twaalf, Kerstbier en een Kriek. Onze eerste uitbreiding was de Zingende Blondine. Dit bier werd ontworpen ter promotie van Harelbeke Muziekstad.
Het is een stevig blondje van 9,8% alc vol: een zoete start met een verrassend licht bittere afdronk. Vorig jaar heb ik er het Koerseklakske aan toegevoegd. Dit bier werd op de markt gebracht tijdens de Grote Prijs Briek Schotte in september. Het moest Desselgem sterker maken om Dorp van de Ronde te worden in 2010. Ondertussen staat vast dat Desselgem 'Dorp van de Ronde' is en zijn we volop bezig om voldoende vooraad aan te leggen.'
Hoe ziet de toekomst er uit? 'Een groot stuk van onze productie gaat naar export. Wie onze website bezoekt, ziet trouwens dat die tweetalig Nederlands-Engels is. Voor de export moet ik wel voor een stuk beroep doen op mijn man, want mijn taalkennis is niet voldoende om zaken te doen. We exporteren onder andere naar de Verenigde Staten, Taiwan en Japan. We voelen dat het goed gaat, dat het bedrijf groeit. De toekomst draait rond onze visie op de ambachtelijke brouwerij. We willen een rendabele brouwerij uitbouwen met aandacht voor de smaken en wensen van de consument, zonder aan de ambachtelijke en natuurlijke sfeer te raken. Bekijk de website van 't Gaverhopke
Vind je dat ze de prijs verdient breng dan je stem uit op www.nina.be/nieuweonderneemster
|