Bij een uitgebreid feestmaal horen helaas vaak ook uitgebreide restjes. Omdat je toch niet de hele week hetzelfde kunt eten: een aantal recepten om de kliekjes te hergebruiken als basis voor een tweede feestmaal.
De beste tip is eigenlijk: maak gewoon wat minder eten klaar. Hou er rekening mee dan de gasten na de toastjes, een paar aperitiefhapjes, soep en een voorgerecht echt geen al te groot hoofdgerecht meer kunnen binnenkrijgen. Beperk de porties dus.
Mocht u toch nog grote hoeveelheden eten over hebben, dit zijn een paar alternatieven die er voor kunnen zorgen dat u de komende dagen toch gevarieerd kunt eten zonder iets te moeten weggooien.
Royale kaasfondue De nodige restjes: - schuimwijn, champagne of witte wijn. - kaasblokjes, ongeveer 200 gram kaas per 100 ml wijn. - hapjes als salami, zongedroogde tomaatjes, stukjes rauwe wortel...
Verder nog toe te voegen: - room - brood - kruiden naar keuze
Hoe klaar te maken? Snij of maal de kaas in zo klein mogelijke stukjes. Breng de restjes wijn in een fonduepan aan de kook. Meng er de kaas bij. Giet er nog een scheutje room bij, en de kruiden. Blijf steeds goed roeren, tot je een homogeen mengsel verkrijgt. Behalve het traditionele brood kun je ook andere dingen in de kaasfondue dippen, zoals salami, wortelen, tomaatjes...
Quiche met vis en groenten De nodige restjes - in totaal zo'n 400 gram: - bereide vis - rauwe of klaargemaakte groenten zoals champignons, wortelen, paprika...
Verder nog toe te voegen - bladerdeeg - 20 cl room - 5 eieren eieren - kruiden
Hoe klaar te maken? Leg de uitgerolde bladerdeeg in een licht ingevette taartvorm. Bedekt de bodem met de restjes vis en groenten. Meng de room met de eieren en de kruiden, en giet dit mengsel over de vis en de groenten. Plaats dit ongeveer 20 minuten op 180 graden in de oven.
Filosoof De nodige restjes - 100 gram vlees (of een veelvoud) - 200 gram gekookte aardappelen (of een veelvoud) - 1 dl vleessaus
Verder nog toe te voegen - 1 ui (of een veelvoud) - broodkruimels - peper, zout, nootmuskaat
Hoe klaar te maken? Stoof de ui. Snij het vlees in kleine stukjes, en de aardappelen in schijfjes van minder dan een halve centimeter dik. Leg een laagje aardappelen in een ovenschaal. Bestrooi met peper, zout en nootmuskaat. leg daarboven een laagje vlees en een laagje uien. Herhaal dit tot de ingredienten op zijn, maar zorg ervoor dat er bovenaan zeker een laag aardappelen ligt. Overgiet die met de vleessaus en bedek met broodkruimels. Plaats de schotel ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.
Broodpudding De nodige restjes: - 300-400 gram gebak - een scheutje cognac
Verder nog toe te voegen: - een halve liter melk (iets minder als er veel slagroom op het gebak is) - vijf eieren - 150 gram suiker
Hoe klaar te maken: Scheur het gebak in kleine stukjes, en meng met alle andere ingrediënten tot je een vrij dikke brij verkrijgt. Giet dit over in een ovenvaste schaal, en plaats dit iets meer dan een half uur in een oven op 180 graden, tot je een vaste massa verkrijgt. (standaard)
|