Het succes van kookprogramma's mag geen wonder heten: Belgen eten én koken graag. Ruim acht op tien vindt van zichzelf dat ze goed kunnen koken, bijna 88 procent noemt hun mama een echte keukenprinses. Koken leren vrouwen van hun moeder, mannen van bekende tv-koks (zoals Jamie Oliver en Piet Huysentruyt) en hun kookboeken. Dat blijkt uit een onderzoek van Pyrex bij 1.000 Belgen tussen 25 en 65 jaar.
Basisikennis en geheimen Toch heeft bijna tien procent niet leren koken van de ouders, ruim vier op tien deed slechts 'basiskennis' op. De helft van de Walen kreeg keukengeheimen mee van thuis, tegenover een derde van de Vlamingen. Vrouwen hechten meer belang aan culinaire geheimen dan mannen.
Tijd Bijna de helft spendeert minder tijd in de keuken dan hun ouders, een op drie geeft evenveel tijd aan koken. De rest wil meer tijd besteden aan het klaarmaken van gerechten. Vrouwen noemen zich wel dubbel zo vaak als mannen de voornaamste kok in huis (80 versus 40 procent).
Genieten en vrienden Voor de helft van de Belgen is koken puur genieten, en voor 40 procent hoort het bij vrienden ontvangen. Jongeren (46,6 procent) koken liever voor hun vrienden dan ouderen (37 à 39 procent). Eén op drie vindt koken gemakkelijk en creatief, slechts 3 procent associeert koken met paniek. Weinig verrassend is koken leuker voor wie goed kan koken.
Nieuwe recepten Walen genieten meer van koken dan Vlamingen (56,9 procent versus 42,7 procent). De laatste kiezen dan ook vaker voor een sneller en gemakkelijk gerecht, Walen testen al eens sneller een nieuw recept. Ze bakken ook meer dan Vlamingen. Een kwart van de Belgen smijt zich graag op iets moeilijks. (edp)
|