De rijke oogst van de herfst ligt alwer achter ons en we stevenen af op de koudste periode van het jaar.
De tuin, en zeker de moestuin ligt er nu wat kaal en verlaten bij. Toch kan je ook in dit seizoen nog een flinke oogst bijeenrapen waarmee je op de feesttafel voor heel wat kleur kan zorgen.
Groene vruchten zijn in dit seizoen al helemaal zeldzaam. Wie in de tuin de trotse bezitter is van een vijgenboom merkt dat midden in de winter de niet afgerijpte tweede vruchtzetting in honderden groene, onrijpe vijgen nog aan de planten zit. Deze kleine, harde, groene vijgen zijn jammer genoeg niet eetbaar. Toch zijn ze nog een maand lang houdbaar en dus uitstekend geschikt om te gebruiken als decoratief element.
In deze periode kleuren de honderden rozebottels de tuin helemaal rood. Kleine, grote, dikke, ronde of langwerpige modellen in tinten van dieprood tot zacht oranje en zelfs zwart. Allemaal zijn ze geschikt als decoratie binnenshuis of gewoon om midden in de winter een heerlijk kopie rozebottelthee van te maken. Dezelfde opvallende rode kleur vind je ook terug bij een hele reeks van kleine pepertjes.
Deze scherpe of zoete, kleine vruchtjes laten zich prima drogen en vormen een kleurrijk onderdeel van elke kerstschikking. Of laat ze als 'eetbare' guirlandes drogen op een warme en goed geventileerde plaats. Dieprode tinten kun je ook terugvinden bij een hele reeks maïssoorten die je gewoon laat drogen aan de planten.
|