De geurige warme wijn die op kerstmarkten te koop wordt aangeboden, is vaak helaas van bedroevende kwaliteit. En een opgewarmde fles kant-en-klare glühwein van twee euro per liter is misschien na een uitgebreid kerstmaal nog net te pruimen voor de zatte nonkel van dienst, maar complimentjes zul je niet krijgen van de gasten. Binnenleven legt uit hoe je thuis wel een heerlijke kop warme wijn kunt klaarmaken.
Om het even welk recept je kiest, of op welke manier je zelf gaat experimenteren, deze basisregels moet je steeds in acht nemen:
- Reken op een fles wijn voor vier kopjes Glühwein. Door het verwarmen verdampt een deel van de wijn - Je kiest best een rode wijn die eerder stevig van smaak is. Je hoeft zeker niet je beste flessen op te offeren. - Breng de wijn nooit aan het koken. Dat geeft een te bittere smaak aan het eindresultaat. - Blijf tijdens het verwarmen steeds zachtjes roeren. - Vergeet niet te proeven voor het opdienen. - Dien de wijn op in mokken met een dikke wand, die de warmte goed vasthouden.
Uiteraard zijn de suggesties hieronder slechts basisrecepten. Laat je vooral niet beperken door de ingrediëntenlijst. Je houdt meer van honing dan rietsuiker? Je lust geen steranijs, maar houdt van extra veel kaneel? Vervang gerust. Pas na veel proberen zul je tot je 'eigen' recept komen.
Recept 1: de 'klassieke' warme wijn Ingrediënten: - 1 fles rode wijn - 100 gram rietsuiker - 1 citroen - 4 kruidnagels - 1 stukje kaneel
Bereiding: Verwarm de rode wijn en voeg de suiker toe. Snij de citroen in stukken, en duw de stukken kruidnagel in de citroen. Gooi de citroen samen met de kaneel in de wijn, en laat nog tien minuten tot een kwartier trekken. Verwijder de citroen en de kaneel en dien meteen op.
Recept 2: de 'extra kruidige' variant Ingrediënten: - Dezelfde als bij recept 1 - een klein stukje gember - twee kardemompeulen - een steranijs
Bereiding: Bereid de glühwein op dezelfde manier als hierboven, maar voeg er de geplette kardemompeulen en steranijs bij. Rasp de gember, en voeg ook deze aan het mengsel toe. Voor het opdienen moet je de wijn even door een zeef gieten om de kruiden te verwijderen. Warm desnoods de gezeefde wijn opnieuw op.
Recept 3: de 'extra sterke' variant Ingrediënten: - Dezelfde als bij recept 1 - Een of twee glazen cognac, brandewijn, rum of jenever
Bereiding: Maak de warme wijn klaar op de 'klassieke' manier. Giet er op het einde, na het verwijderen van de citroen, nog één of twee porties sterke drank naar keuze bij, Laat nog even pruttelen. (standaard)
|