Ben je dit jaar gastvrouw of -heer van dienst met kerst of oudjaar, dan zorgen deze tips alvast voor een geslaagde feestavond.
Gasten ontvangen
Brengen je gasten kleine kinderen mee ? Zorg dan op voorhand voor een aparte speelhoek en kleine hapjes voor de kinderen.
Zet tv en radio uit wanneer je gasten aankomen en zorg voor stemmige muziek.
Zorg voor voldoende verlichting. Schemerlampjes zorgen misschien wel voor sfeer, maar je gasten zien niet meteen wat er op hun bord ligt en bovendien word je sneller moe wanneer het donker is.
Het diner Weet je nog niet wat je gaat klaarmaken, vraag aan je gasten op voorhand wat ze absoluut niet lusten. Zo vergroot de kans dat je culinaire inspanningen worden gewaardeerd.
Verminder de stress van het koken door je gasten bij je feest te betrekken. Vraag of iemand voor de hapjes kan zorgen, een ander voor de muziek....
Zorg voor een menu waarvan je de meeste gerechten op voorhand kan klaarmaken of grotendeels voorbereiden. Zo blijft er tijd over om samen met je gasten te genieten van de avond. Bovendien heb je dan nog kans om dingen die fout gaan tijdens de bereiding te herstellen.
Overdrijf niet met hapjes vooraf . Zo voorkom je dat iedereen al verzadigd is tegen het echte diner.
Samenstelling en kleur van het menu zijn erg belangrijk. Wissel ingrediënten en kleuren af in elke gang.
Aan tafel
Serveren gebeurt aan de rechterkant van de gast, behalve wanneer de gast zelf opschept uit een schaal; afruimen en wijn inschenken gebeurt aan de rechterkant van de gast.
Het broodje aan je linkerkant is het jouwe. Een servet leg je op je schoot; nooit in je kraag vassteken.
Wijnglazen staan rechts achter je bord en van rechts naar links in de volgorde waarop ze worden gebruikt; uiterst links daarvan staat het waterglas.
Messen leg je met de snijkant naar het bord; vorken altijd met de tanden omhoog.
Thuis mag de gastheer of -vrouw de wijn proeven.(creativefamily)
|