Of koud weer en barbecueën wel samengaan? Tuurlijk wel. Wedden dat je na één keer de smaakte pakken hebt?
Een handleiding in 10 stappen voor starters:
1. Check of er wel droog weer wordt voorspeld. Regen en vuurgaan nu eenmaal moeilijk samen. 2. Kies een mooie plaats uitvoor je vuurschaal. Legvoldoende brandhout klaar. Schik de stoelen, met kussentjes tegen de kilte, op een veilige afstand rondom het houtvuur. 3. Gebruik je tuintafel als buffettafel en versier ze met kaarsen: de vlammengloed zorgt voor extra sfeer en een gevoel van warmte.
4. Verwittig je gasten dat ze warme kledij moeten aantrekken, maar leg ook een aantal dikke truien, dekentjes en eventueel enkele heat packs klaar.
5. Zorg voorde veiligheid dat er altijd een emmer water met een natte handdoek binnen handbereik staat. 6. Leg eventueel voor elke gast handschoenen zonder vingertoppen klaar: zo heb je warme handen en kun je toch makkelijk het vlees snijden.
7. Hou het eenvoudig en kies een voorgerecht dat je vooraf bereidt. Met roomkaas gevulde champignons, bijvoorbeeld. Of, nog makkelijker, uiensoep met gruyèrekaas.
8. Op heel wat vuurkorven kun je ook kookpotten plaatsen, zodat je de soep buiten kunt opwarmen. Je kunt de soep ook opdienen in kommetjes: dat is lekker warm aan de handen 9. Bij het hoofdgerecht opteer je het best voor een com binatie van warme wintergroenten, zoals andijvie of witloof, met klassiekers als op houtvuur gebakken rumpsteak of brochettes en een aardappel in de schil met lookboter. 10. Hou ook het dessert eenvoudig. Een kop verse koffie of warme chocomelk met een warme appeltaart uit de oven is perfect als afsluiter.
|