Het trappistenbier Westvleteren verenigt traditie en duurzaamheid. De West-Vlaamse monniken brouwen het beste bier ter wereld volgens hun eeuwenoude, geheime recept. Tegelijk waken ze erover om zo weinig mogelijk energie en water te verbruiken.
De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren heeft mythische proporties voor de bierliefhebber. De broeders brouwen er de trappist die in 2005 door internationale bierliefhebbers tot beste bier ter wereld werd verkozen. Ze doen dat eigenhandig om onafhankelijk van de buitenwereld te kunnen leven. Om die reden houden ze hun productie bewust kleinschalig. Met als gevolg dat de reservatielijn voor wie een krat wil afhalen keer op keer kandidaten moet teleurstellen. Om dezelfde reden ontvangen ze ook uiterst zelden bezoekers. Al maakte broeder Joris, kwaliteits- en productieverantwoordelijke van de brouwerij, voor Waterwereld graag een uitzondering.
Hernieuwbaarwater Net als een dertigtal bedrijven uit de regio zijn de broeders sinds vorig jaar aangesloten op een nieuwe grijswaterinstallatie van de VMW. Dat wil zeggen dat ze voor een aantal bedrijfsprocessen hernieuwbaar oppervlaktewater gebruiken dat zorgvuldig is gezuiverd en dat de kwaliteit van het klassieke grondwater evenaart. 'De grondwatervoorraden zijn eindig en grijswater is een betaalbare manier om onze piekverbruiken op te vangen', zegt broeder Joris. 'Vooral als we bottelen hebben we heel wat water nodig om de flesjes en de installaties schoon te maken. Vroeger gebruikten we daarvoor water uit onze boorput, maar door het dalen van het grondwaterpeil dienden we andere oplossingen te zoeken:
60.000 kratten Terwijl hij ons de verschillende circuits in de brouwerij laat zien, vertelt de broeder hoe de abdij per jaar bewust maar zestigduizend kratten produceert. 'Dat is historisch zo gegroeid en we willen ons werkritme niet opdrijven. Ook niet nu we een nieuwe, energie-zuinige abdij aan het bouwen zijn en we dus bijkomende centen kunnen gebruiken: Voor het werk in de brouwerij krijgen de broeders steun van vijf leken.
'Als monniken leven wij in functie van het ora et labara of bidden en werken. Dat wil zeggen dat we zeven keer per dag samen bidden, maar elke broeder vervult tussen negen en vijf ook werktaken. Dat gaat van onderhoud aan de abdij of koken, tot meedraaien in de brouwerij. In principe doen vijf van de drieëntwintig broeders dat laatste, maar bijvoorbeeld om te bottelen, steken ook de anderen uiteraard een handje toe:
Info www.sintsixtus.be
Oproep! Ben je professioneel met water bezig, en wil je graag in Waterwereld je verhaal kwijt? Stuur een e-mail naar Kathleen.de.schepper@vmw.be
|