Spelt is het beste graan. Het is warm, vet, hoogwaardiger en lieflijker dan alle andere granen. Spelt doet het bloed deugd en maakt opgewekt en blijmoedig.
Spelt, het oergezonde graan, dat in de Middeleeuwen de basis vormde voor onze dagelijkse voeding, is terug van weggeweest. Gedumpt omdat het per hectare te weinig opbracht, omdat de productie ervan niet met kunstmest kon worden opgedreven. En ook nog omdat het pellen van de graankorrels tijdrovend en duur was. Dankzij de biologische aanbouw is spelt nu evenwel terug in opmars, ook al kennen heel wat Vlamingen niet eens meer de naam van dit broodgraan, dat ongewoon rijk is aan gezonde eiwitten, aan vitamines, mineralen en aminozuren en zelfs aan gezond vet. En dik wordt men er ook al niet van.
Spelt of triticum spelta is geen tarwe-, maar een graansoort, of nog beter gezegd: het is een soort van oertarwe, die alle 'verbeteringen' mist die, onder Amerikaanse invloed, de moderne tarwe, zeker als deze gemalen is, zo goed als waardeloos maakt. Niks modern Spelt verdraagt geen hedendaagse technieken en manipulaties en ook geen kunstmest en heeft bovendien een lange, makkelijk buigbare en dunne stengel, zodat het bij hevige regen snel plat gaat liggen en niet met de gebruikelijke machines kan worden geoogst - wat nog een reden is waarom spelt in het verdomhoekje was beland. In Duitsland is spelt echter nooit helemaal weggeweest en wordt er tegenwoordig vrij veel verbouwd in Zwabenland (Baden-Würtenberg/ Beieren).
Er wordt niet langer alleen brood mee gebakken: in heel Duitsland zijn er nu ook diverse pasta's op basis van spelt te verkrijgen. Spelt vergt geen bijzonder vruchtbare bodem en weinig (natuurlijke) bemesting, gedijt ook goed in een nat klimaat en is nagenoeg onvatbaar voor ziekten. Terwijl de voedende bestanddelen van tarwe hoofdzakelijk in de kiem en in de zemelen zitten, die- helaas! - uitgemalen en uitgezeefd worden, zitten de belangrijkste voedende substanties van spelt in het meel- ofte bloemlichaam en blijven zij bijgevolg behouden. En ze liegen er niet om.
Bijzonder rijk aan voedende stoffen Spelt is met 11 tot 15 % één van de eiwitrijkste graansoorten, bevat ongewoon veel B-vitamines, zelfs foliumzuur (B9-B11) en vitamine E, evenals veel mineralen, vooral ijzer, magnesium en fosfor, calcium, kalium, zink en zelfs kiezelzuur of silicium, waarmee wij doorgaans onderverzorgd zijn en dat belangrijk is voor het bindweefsel en de slijmvliezen, voor het kraakbeen en het botweefsel, voor het haar en voor de nagels, evenals voor de slagaderwanden en voor het denk- en concentratievermogen. En, klap op de vuurpijl: spelt bevat ook gezonde, onverzadigde vetzuren .. Spelt bevat veel gluten, de kleefstof in granen, waarop een aantal mensen fout op reageert. Coeliakiepatiënten moeten spelt dan ook, net als tarwe, rogge en dergelijke streng mijden. Het gaat evenwel om een ander soort gluten. En mensen met darmproblemen en/of een lichte overgevoeligheid voor gluten, verdragen beter spelt dan tarwe of rogge.
|