Brein achter Colruyt-recepten bracht al 2,5 miljoen kookboeken aan de man.
Wiske Vandercammen (56) verkoopt meer kookboeken dan Piet Huysentruyt, en ze is niet eens kok. Van haar Colruyt-kookboeken gingen al meer dan 2,5 miljoen exemplaren de deur uit. Ik test al mijn recepten uit op mijn man en kinderen.
Wiske Vandercammen is de nobele onbekende achter de twintig kookboeken van Colruyt. Deze week verscheen Smakelijk! 4 in de rayons van de Halse supermarktketen. Daar passeerden al meer dan 2,5 miljoen eigen kookboeken voorbij de kassa. Dat is méér dan de bekende tv-chef Piet Huysentruyt voor elkaar kreeg, die volgens uitgever Lannoo bijna aan de kaap van 2 miljoen zit. Maar Wiske Vandercammen, moeder van vier kinderen, staat nog altijd doodgewoon op de loonlijst van Colruyt en is de bescheidenheid en nuchterheid zelve.
De vrouw begon haar carrière bij Colruyt in 1974, bij de marketingafdeling, en werd maar heel toevallig het brein achter de succesvolle kookboeken. In die tijd waren bijvoorbeeld de eerste scampis in de winkel te vinden. Klanten hadden geen idee wat ze daarmee moesten aanvangen. Daarom liet ik kaartjes maken met de bereidingswijze van scampis, die we in de winkels legden. Zo schreef ik op den duur meer en meer kaartjes. Mijn informatie haalde ik bij onze inkopers en de beenhouwers, want bij hen zit de productkennis. Ik heb altijd graag gekookt, maar ik heb daarvoor nooit een opleiding gehad.
5.000 recepten Na de papieren scheurreceptjes in de winkel was het de beurt aan de videorecepten, waarin Wiske Vandercammen stap voor stap gerechten klaarmaakte. Plots was ik voltijds bezig met het bedenken en uitwerken van gerechten. Tot ik tien jaar geleden ineens op een berg recepten zat. Waarom konden we die niet bundelen in een kookboek? We doopten het boek Smakelijk! en het was een gigantisch succes.
In tien jaar tijd schreef Wiske Vandercammen niet minder dan twintig kookboeken, goed voor meer dan 5.000 recepten. Van Lekker Belgisch over Stoof- en sudderpotjes tot inmiddels Smakelijk! 4. De grootste troef van onze boeken zit in de haalbaarheid. Ik ben een moeder van vier kinderen en ik ben geen kok. Al die ingewikkelde bereidingen zijn aan mij niet besteed, want ik heb daar allemaal geen tijd voor. We gebruiken geen jargon voor ingewijden. De recepten in onze boeken zijn eenvoudig, gemakkelijk te bereiden, met niet te veel afwas én alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij Colruyt. Je moet voor mijn recepten niet naar delicatessenzaken aan de andere kant van de stad rijden om speciale ingrediënten te gaan halen.
Kinderen proefkonijn Haar gezinsleden zijn haar proefpersonen, soms tegen wil en dank. Ik sta tot s avonds laat allerlei recepten uit te proberen in de keuken, en dan moet iedereen proeven. Vroeger, toen de kinderen klein waren, leidde dat wel eens tot problemen. Waarom eten wij nooit eens normale dingen? Mijn vriendin Eva eet gewoon worst met rode kool thuis, klaagde mijn dochter vaak.
Ik geef toe dat het hier dikwijls hectisch is geweest. En mijn bedlectuur bestaat uit kookboeken, kookmagazines, kookrubrieken in de krant en alles wat ik maar kan vinden over eten. Dat moet mijn man er maar bijnemen, in ruil krijgt hij allerlei lekkers voorgeschoteld.
De best verkopende kookboeken van Colruyt zijn die uit de Smakelijk!-reeks. We hebben onlangs een enquête gehouden bij onze klanten. De recepten van kalfsblanquette en konijn zijn de absolute favorieten. Daaraan merk je dat Belgen vrij traditioneel zijn in de keuken. Veel mensen zeggen mij dat ze door onze kookboeken leren koken hebben. Dat doet mij plezier.
Er komen zeker nog nieuwe kookboeken. Vergelijk het met liedjes. Er zullen altijd nieuwe liedjes geschreven worden. (nieuwsblad Elke Mussche)
|