Notenmelk heerlijk alternatief voor koemelk. Wie bewust met zijn gezondheid bezig is, weet dat noten om verschillende redenen deel zouden moeten uitmaken van een gevarieerde basisvoeding. Een manier om van de voedingswaarde van noten te genieten, is het gebruik van notendrank of notenmelk. Ondermeer als plantaardig alternatief voor koemelk, die ons soms overdreven wordt opgedrongen.
Alternatief voor koemelk gewenst In het begin van het leven is voor een zuigeling de aangewezen voedingsbron moedermelk. Bij het ontbreken daarvan kan weliswaar koemelk gebruikt worden, maar naarmate we ouder worden, valt koemelk niet meer zo goed te verteren door een afname van de vereiste enzymen. Zo verdragen heel wat oudere kinderen en volwassenen niet meer zo goed lactose of melksuiker en hebben ze last van lactosemalabsorptie tot zelfs uitgesproken lactose-intolerantie met ondermeer diarree, winderigheid en opgezette buik. Daarnaast kunnen ook koemelkeiwitten zoals caseïne en lactalbuminen tot voedingsintoleranties leiden. In al die gevallen kan je het klassieke glas melk zeer goed vervangen door een notendrank, want noten bevatten helemaal geen lactose en hebben lichter verteerbaar eiwit.
Rijk aan calcium en magnesium Men wil ons soms doen geloven dat koemelk de enige valabele calciumbron is. Maar naast groene groenten zijn noten ook uitstekende plantaardige calciumbronnen. Verder is vooral het hoge gehalte aan magnesium in noten opmerkelijk, waardoor dat ze ons helpen bewapenen tegen stress, slapeloosheid en hoge bloeddruk. Vooral noten als amandelen, hazelnoten, walnoten en kastanjes zijn topbronnen van dit veelzijdige mineraal. Op te merken is ook het vrij hoge aandeel aan het bloeddrukverlagende kalium en aan zink, een mineraal dat verder niet zoveel in plantaardige voeding voorkomt.
ook gunstig vetprofiel Zeer interessant aan de meeste noten is ook de vetsamenstelling. Zo zijn amandelen en hazelnoten net als olijfolie heel rijk aan monoonverzadigde vetzuren of omega-9-vetzuren. Hierdoor helpen ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Walnoten dan weer zijn topbronnen van plantaardige omega-3-vetzuren, het type vetzuren waar veel westerlingen een tekort aan hebben. Ze dragen op die manier bij tot een vlotte bloedsomloop, een goed geheugen en concentratievermogen, een positieve instelling, een sterke weerstand en soepel bewegen. En wat noten helemaal niet bevatten, is cholesterol
Hoogwaardig plantaardig eiwit Een andere eigenschap van noten is hun rijkdom aan hoogwaardig plantaardig eiwit met alle essentiële aminozuren of aminozuren die in ons dieet moeten aanwezig zijn. Van die laatste is er misschien wat te weinig lysine en methionine aanwezig, maar dat wordt goedgemaakt door ook wat dierlijk eiwit van een goede kwaliteit op het menu te zetten. Of je kan voor de kastanje opteren, een noot die naast zijn plantaardig zetmeel wel veel lysine bevat.
Weldaad Voor wie nog niet overtuigd is: noten zijn ook kampioenen in vitamine E, één van de belangrijkste antioxidanten, die ondermeer hart en bloed-vaten, vethoudende weefsels en ogen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. En verder moeten we ook het hoge gehalte aan vezels zeker aanstippen. Kortom, regelmatig wat noten eten uit het vuistje of genieten van een lekkere notendrank is een ware weldaad voor onze gezondheid.
|