Tussen 12 en 22 november kun je in Vlaanderen de eetcultuur van gastland Turkije ontdekken: zowat overal gaan deelnemers aan de slag met het culinaire erfgoed en de keuken van Turkije. Sommige deelnemers krijgen hiervoor assistentie van een Turkse chef of culinaire gangmaker.
Hieronder stel ik deze 'Turkse toppers' aan je voor. Elk van hen staat voor een bepaald aspect van het Turkse culinaire heden en verleden.
Vedat Basaran is de chef van Feriye, een prestigieus restaurant aan de oevers van de Bosporus, en dé specialist van de Ottomaanse paleiskeuken. Basaran behaalde zijn,chefdiploma in Engeland.en deed nadien ervaring op in de keuken van het Çiragan Palace. Hij werkt bijna uitsluitend met seizoensgebonden producten en maakt hierbij gebruik van oude ottomaanse en zelfs Byzantijnse technieken.
Op 12 november stelt Vedat Basaran zijn versie van enkele authentieke gerechten uit de ottomaanse paleiskeuken voor op het Openingsfeest van de Week van de Smaak in Gent.
De Turks-Koerdische' Musa Dagdeviren is afkomstig uit Gaziantep en dook, als lid van een bakkersfamilie, reeds als jong gastje de keuken en bakkerij in. Later specialiseerde hij zich in kebap en pide. Tijdens zijn vele reizen doorheen afgelegen dorpjes in het Turkse binnenland en het Midden-Oosten verzamelde hij traditionele ottomaanse recepten en onbekende ingrediënten. Musa heeft drie grote restaurants in Istanbul waar hij eindeloos experimenteert met smaak, 'verloren' recepten en traditie .. Felix Alen, Peter van de Week van de Smaak, ontvangt Musa op woensdag 18 november bij Xaverius, het Vlaams centrum voor eet- en tafelcultuur in Diest. Samen werken ze enkele verrassende Turkse en Vlaamse combinaties uit. Op donderdag 19 november bereidt Musa Turkse gerechten in De Markten (Brussel), in het kader van de lezing 'Gewoontes en rituelen in de Turkse keuken'.
De Centrale in Gent ontvangt Musa op vrijdagavond 20 november op hun raki-tafel met fasilconcert. Op zondag 22 november sluit Musa Dagdeviren, samen met Felix Alen en Jeroen Meus, de Week van de Smaak af op het slotevenement in Leuven.
Na haar studies Geschiedenis aan de Bogazici Universiteit van Istanbul, behaalde Özge Samanci haar doctoraat culinaire geschiedenis aan het EHESS in Frankrijk. Als academica heeft ze zich gespecialiseerd in de Turks-Ottomaanse keuken. Sinds 2003 doceert ze culinaire geschiedenis aan een privé-universiteit in Istanbul. Özge is gepassioneerd door traditionele recepten en hun historische achtergrond. Aan de hand van artikels, lezingen en kook,demonstraties tracht ze de geschiedenis van gerechten en authentieke smaken te achterhalen.
Özge Samanci werkte mee aan het boek 'Haremnavels, leeuwen melk en aubergines. Culinair erfgoed uit het ottomaanse Rijk', een publicatie van Pharo Publ.ishing.Op donderdag 19 november geeft ze samen met Musa Dagdeviren een presentatie in De Markten (Brussel) over 'Gewoontes en rituelen in de Turkse keuken'.
Aydin Demir groeide op in Mengen, thuishaven van een gerenommeerde koksschool, en kreeg al vroeg de kookmicrobe te pakken. Hij deed ervaring op in binnen- en buitenland, o.a. in de keuken van het Lo'ndense Ritz Carlton, alvorens chef te worden in het Konyali Restaurant in Istanbul.
Wil je meer weten over de activiteiten waaraan ze deelnemen? Surf dan naar www.weekvandesmaak.be
|