Gastland Turkije kleurt dit jaar het programma van de Week de Smaak.
Turkije is een land in volle beweging, met een spannend mengsel van oosterse en westerse invloeden.
Klaar voor een culinaire reis naar de tijd van sultans en.harems, Byzantijnse kerken en Seltjoeknomaden? Wil je kennismaken met de laatste trends in het bruisende en hippe Istanbul? Of proeven van de streekgebonden specialiteiten en ingrediënten?
Om je honger te stillen krijg je alvast een kleine appetizer voorgeschoteld: een alfabet van Turkse gerechten en ingrediënten die volgens kenners onmisbaar zijn in de authentieke Turkse keuken. Afiyet olsun! Smakelijk, en dat brengt ons meteen bij de A...
Ayran; heerlijk frisse drank op basis van yoghurt, water en zout. Wordt bij de maaltijd en tussendoor gedronken.
Börek; hartig deeggerecht dat gemaakt wordt in veel landen die ooit behoord hebben tot het Ottomaanse Rijk. De klassieke Turkse börek wordt gevuld met UI, bieslook en kaas, maar ook gehakt vlees, spinazie of aardappel dienen als vulling.
Cay; Turks voor thee. In Turkije zie je overal mensen thee drinken: op straat, op kantoor of binnenshuis. Turkse thee is donker, vrij bitter van smaak en vooral sterkl Hij wordt opgediend in een tulpvormig glaasje.
Dolma; staat voor'gevuld'. Paprika's, aubergines, wijnbladeren of mosselen: afhankelijk van de streek en het seizoen worden ze in de Turkse keuken opgevuld met andere ingrediënten. Peterselie, pijnboompitten en kruiden zijn de meest gebruikelijke, maar ook vlees wordt gebruikt.
Ekmel; algemene benaming voor het gewone witte brood in Turkije. Er zijn verschillende varianten: simit, sesamzaad ringen, lahmacun, de Turkse pizza, lavas, dun brood dat doet denken aan de Italiaanse focaccia, enyufka, het niet gerezen brood.
Fistik en Findik; pistaches en noten. Turkije is een van de grootste nootproducenten ter wereld, de noten worden er verwerkt in gebak of verkocht door straatventers. Topper is de hazelnoot, maar ook pistachenoten, amandelen, pijnboompitten en zelfs zonnepitten zijn een welgesmaakte snack.
Gözleme; Anatolisch dorpsgerecht en geliefde Turkse snack. Bereid uit grote ronde lappen deeg die gevuld, opgevouwen, met olie bestreken en op een platte hete plaat tot kleine driehoekjes gesneden worden. Werd door de BBC uitgeroepen tot één van de 100 favoriete 'laatste avondmaal'gerechten wereldwijd.
Wordt vervolgd het alfabet van de Turkse gerechten.
|