Kok Jeroen De Pauw vergelijkt en geeft lekkere tips
Appeltjes voor de dorst, appeltjes voor de smaak, voor moes of voor een slaatje met geitenkaas. Voor elk soort gerecht is er wel een appel op de markt. Jeroen De Pauw stapte naar de supermarkt, kocht en proefde de populairste appelrassen, en gaf zijn lekkerste tips prijs.
Granny Smith: voor sorbet
Omschrijving: Als ik een Granny Smith zie, denk ik meteen aan een heel cleane witte kamer met felgroene, frisse accenten. Een zeer harde appel met een al even harde schil. De smaak is zo zuur dat het bijna een groente is. Persoonlijk ben ik er niet echt een liefhebber van. Tip van Jeroen: Goed te gebruiken om sorbet van te maken.
Elstar: voor moes
Omschrijving: Een appel zoals je ziet op kindertekeningen. Hij ziet er ideaal uit. De smaak is heel zoet maar het vruchtvlees is een beetje zanderig. Geen krokante appel met andere woorden. Tip van Jeroen: Is geschikt als eetappel of om te verwerken in gerechten. Zal snel tot moes verkoken.
Cox: voor fruitpap
Omschrijving: Een klein herfstappeltje met een kort steeltje. Is zacht van structuur. Hij ruikt ontzettend lekker, zon appel in de fruitschaal vult de hele kamer met een heerlijke geur. Redelijk zoet van smaak. Tip van Jeroen: Goed om te verwerken in de keuken en zeer geschikt in verse fruitpap.
Royal Gala: voor kinderen
Omschrijving: De verpakking vermeldt eetappel voor kinderen. Wellicht omdat het een kleine appeltje is dat er mooi uitziet. De schil voelt zeer zacht aan, maar is tegelijk hard om in te bijten. Heel erg zoet van smaak. Tip van Jeroen: Behalve om in de brooddoos van de kinderen te stoppen, is deze zich, omdat hij zo klein is, ook zeer geschikt om te vullen met veenbessen in de oven.
Jonagored: voor tussendoor
Omschrijving: Mooie blozende appel. Eentje waar je stevig de tanden in kan zetten, kraakt lekker als je er in bijt. Is zoet met voldoende zure smaak. Stevig vruchtvlees. Aan het klokhuis kan je bij elke appel zien of hij bevroren is geweest. Als het klokhuis snel bruin wordt, betekent dat dat de appel een beetje te lang in de vriezer heeft gelegen. Tip van Jeroen: De perfecte eetappel, maar ook heel geschikt om te verwerken in een slaatje.
Cox Orange: om te bakken
Omschrijving: Veel zuurder dan de klassieke Cox met een lange steel. Voor mij persoonlijk veel lekkerder. Maar het is natuurlijk wat je graag hebt. Is helemaal niet melig van structuur. Tip van Jeroen: Ideaal om te bakken in de pan. Bak eerst wat spek, doe daar de appels over en bak even aan, en doe er dan flink wat bruine suiker over die je laat karameliseren. Heerlijk.
Braeburn: voor appelsap
Omschrijving: Appel met een zware ecologische voetafdruk, hij komt helemaal overgevlogen uit Nieuw-Zeeland. Tenminste de soort die ik in de supermarkt vond. Een heel sappige en zoete appel, absoluut niet melig. Tip van Jeroen: Geschikt om appelgelei van te maken. Dankzij het vele sap ook goed voor in de centrifuge om een lekker, vers appelsap te maken.
Pink Lady: voor bloedworst
Omschrijving: De Pink Lady valt in de supermarkt meteen op door de hartvormige roze sticker. De kleur van de appel gaat van pastelroze naar rood gecombineerd met groen. Het is een sappige appel, niet overdreven zoet. Tip van Jeroen: Lekker bij bloedworst. Fruit een ui aan en voeg de appelblokjes toe. Bak al roerend zon vijf minuten, voeg de plakjes bloedworst toe en breng op smaak.
Belgica: voor in currysaus
Omschrijving: Zelden een appel vastgehad die zo lekker ruikt. Het is alsof je een heel frisse was ruikt, ik meen zelfs een streepje passievrucht waar te nemen. Heeft een zeer mooie kleur maar een redelijk vettige schil. De smaak is heel speciaal, ik proef er een beetje zoethout in. Niet hard van structuur, dus niet echt een bewaarappel. Tip van Jeroen: Behalve als eetappel kan je deze ook goed verwerken in currysaus.
Boskoop
Omschrijving: De stoofappel bij uitstek. De schil is mooi blozend. Als je er in bijt, proef je meteen de echte appelmoessmaak. Hij bevat het juiste zuurgehalte voor een lekkere compote. Tip van Jeroen: Appelmoes kan je snel en eenvoudig maken in de microgolfoven. Je schilt de appel, snijdt hem in stukken, voegt een beetje suiker toe en zet hem zes minuten in de microgolfoven. Omroeren en klaar.
Jonagold: voor in slaatjes
Omschrijving: Zeer mooie, blozende appel. De moeder van de Jonagored. Een echte zoete eetappel met veel tannines. Tip van Jeroen: Heerlijk bij een slaatje met geitenkaas en honingdressing.
Golden: voor in rode kool
Omschrijving: Een eetappel - in de zin dat er veel eten aan is. Veel vruchtvlees en een klassieke groene appel met spikkeltjes. Je moet hem wel meteen opeten als je hem koopt, want hij is niet geschikt om te bewaren. Voor mij iets te zanderig van structuur. Tip van Jeroen: Zeer goed te gebruiken in rodekool. (nieuwsblad)
|