De week van de smaak is een project naar mijn hart, mensen laten kennismaken met eetcultuur in al zijn aspecten.
Soep is een eeuwenoud gerecht. De vroegste sporen van soep gaan terug tot ongeveer 6.000 v.c., toen men voor het eerst waterdichte kookpotten uit klei vervaardigde en die boven een vuurtje kon warm stoken. Vanaf toen begon men groenten, vlees en zelfs fruit in waterige oplossingen met kruiden gaarte koken. Het was handig, lekker en vooral: het brouwsel bleek erg voedzaam. Eetsoepen waren bijna dagelijkse kost voor onze vroege voorouders. Ze aten ze recht uit de pot en sopten er stukjes brood in. Vandaar dat we tot op de dag van vandaag soep 'eten' in plaats van'drinken'.
Het gebruik van een lepel is al sinds het oude Egypte bekend, maar dan vooral bij koningen en prinsen. Het gewone volk at met de hand of slurpte van de pot. In de middeleeuwen serveerden herbergiers gerechten in één grote kom per tafel die je dan deelde met je tafelgenoten. Je kan je voorstellen dat dit niet altijd even smakelijk was ... Bij de lagere klassen groeide dan ook de gewoonte om voor een eigen lepel te zorgen als je uit eten ging. Deze lepels werden uit hout of koeienhoorn gesneden en soms versierd. Uiteindelijk werd het gebruik van . lepels zelfs zo normaal dat, wanneer je je geen exemplaar kon veroorloven, dit als een teken van armoede werd gezien.
In West-Europa verkocht men tot ver in de achttiende eeuw, goedkope maar voedzame soep in kleine eetstalletjes. Volgens de toenmalige verkopers was dit het perfecte middel tegen vermoeidheid en honger. In Pari1s gingen deze populaire soepbars onder de naam"restaurant' (van restaurer, herstellen) door het leven en serveerden hoe langer hoe meer andere dingen dan soep alleen. Rijke burgers kregen de keuze uit verschillende gerechten, gepresenteerd in een menu. Er werden aparte tafeltjes in een huis voorzien en er liep een ober rond die de bestellingen opnam. Je moest zelfs niet langer een eigen lepel voorzien. Deze Franse eetgelegenheden groeiden in de negentiende eeuw uit tot de moderne restauants zoals we die vandaag kennen.
Naar aanleiding van de week van de smaak krijg je een soeprecept van Felix Alen. Bekijk het recept ↓
|