Vergeten groente. Oud-Hollands healthy. De trend om historische groente op tafel te zetten zet door. De gewone supermarkt heeft pastinaak en schorseneren in het assortiment, maar ook meiraapjes of aardperen zijn veel gemakkelijker verkrijgbaar dan vijf jaar geleden. Dat oud-Hollands hip is, weten we nu wel, maar is het ook gezond?
'Vergeten groenten' worden ze genoemd, groentesoorten die door onze voorouders misschien wel elke dinsdag gegeten werden, maar waarvan wij de naam niet eens weten.
Schorseneren in de supermarkt Jac Nijskens van het Historisch Groentenhof in Beesel is één van de redders in nood voor deze ouderwetse soorten. In verschillende tv-programma's en andere media propageren liefhebbers zoals Nijskens dat vergeten groenten weer een plekje op tafel verdienen.
En met succes. Door veel persaandacht en bijvoorbeeld de kookboeken van Jamie Oliver, ook dol op groenten als pastinaak en meiraapjes, is een aantal van dit soort groenten allang niet meer 'vergeten', maar hot.
Soorten als pastinaak, schorseneren en postelein zijn door de kleine hype inmiddels gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. En ook zijn er bij bijna elke natuurvoedingswinkel wel één of meer ouderwetse, vaak lokaal geteelde bijzondere aardappelrassen te koop.
Zijn dit soort historische soorten nu ook gezonder dan een doorgeteeld tomaatje uit de kas of een zak voorgesneden roerbakmix? Het antwoord is niet 1,2,3 te geven. Voorsnijden levert natuurlijk wat vitamineverlies op, maar als je de vergeten groenten helemaal in stijl naar grootmoeders recept doorkookt, heb je hetzelfde effect.
Elke groentesoort, net bedacht of al 2500 jaar oud, bevat een eigen, unieke mix van gezonde stoffen. Vergeten groenten ook. Dat vroeger hogere vitaminegehaltes gemeten werden, blijkt te komen doordat de meetapparatuur nu veel secuurder werkt. Het gezondste aan de revival van deze soorten, is dat ze het gemakkelijker maken om te variëren.
Kooktips Of je nu denkt dat ouderwets een wondermiddel is of gewoon romanische nostalgie, met de korte tips per soort kun je zo aan de slag. Voor alle soorten geldt dat je online talloze recepten vindt met deze vergeten groente.
Schorseneren Wat doe je ermee? Koken, door de stamppot, roosteren en meer. Gem. kooktijd: 20 minuten Wat zit erin? Vitamine C, ijzer Verkrijgbaar: Herfst, winter, sommige supermarkten. (gezondheidsnet)
|