"Veel fruit en veel groenten eten", zei mijn moeder en dus stopte ze elke dag een appel of een peer in mijn boekentas. Gezond moederverstand, maar ze had gelijk.
We zouden allemaal meer vers fruit moeten eten en dat kan al bij het ontbijt. Niet kiezen voor kant-en-klare vruchtensapjes, want die zitten vaak vol met overbodige suikers. Niets gaat boven 'een glas zelfgeperst sinaas-appelsap of vers ananassap. Ananas werkt ontstekingsremmend, me-loenen reinigen.
Bosbesjes zijn aspirientes, kiwi's zijn vitamine C-bommetjes en vers tomatensap zit vol antioxidanten. Elk stukje fruit of groente heeft zijn eigen capaciteiten. Er zit altijd wel iets in wat we nodig hebben. Een gezond mens zou dagelijks minstens 200 gram groenten en twee stukken fruit moeten eten, maar slechts een kleine minderheid van de bevolking doet dat.
We eten nog veel te veel witbrood, witte rijst en witte pasta, we gebruiken te veel zout, we zijn gek op frisdrankjes, alcohol, snoep, chocolade, zoete koekjes en cake, we eten te veel uit blik, veel te vèel vlees, hamburgers, frieten, ontbijtgranen met suiker, ijsjes. We lepelen te veel jus en sauzen over alles en we steken steeds'meer kant-en-klare maaltijden in de microwave. Met andere woorden: we gebruiken te veel enkelvoudige en te veel meervoudige suikers en bergen samengestelde koolhydraten (aardappelen, rijst, granen en voedingsvezels). Allemaal dingen waardoor je je een beetje moe en suf gaat voelen, je je niet kan concentreren. Je snakt naar koolhydraten. Je krijgt last van een opgezwollen maag, je hebt een constant hongergevoel en je gewicht jojoot voortdurend op en neer. Wie die symptomen een beetje herkent, is fout bezig. Dan moet je je eetgewoonten even onder ogen durven zien en er iets aan doen. Gezonder durven gaan leven en eten. Dat betekent:
veel vezelrijke groenten en fruit, gezonde vetten (koud geperste, ongeraffineerde olijfolie, zonnebloemolie, vette vis, noten en zaden die rijk zijn aan omega 3-vetzuren), eiwitten van hoge kwaliteit (vis en schaaldieren die omega 3 bevatten zoals makreel, tonijn, sardientjes en zalm), wit en mager vlees, niet te veel rood vlees en dan liefst biologisch gekweekt, een scharrelei, sojaproducten, biologische kazen en veel water drinken, want dat is levensnoodzakelijk. Laten we er maar aan beginnen. Elke morgen een smoothie of een sapje. Je neemt zo op een gemakkelijke manier je vitale voedingsstoffen op, ze zijn voedzamer dan de kant-en-klare versies, ze werken ontgiftend en zuiverend, je blijft er langer jonger door en zo geef je je lichaam de dage-lijkse portie energie die je nodig hebt. Een goede sapcentrifuge en een stevige blender met verschillende snelheden die ook ijs eh diepgevroren fruit kan vergruizen, zijn hiervoor ideaal.
Kies voor apparaten die makkelijk schoon te maken en dus uitneembaar zijn en waarvan de prijs /kwaliteit gunstig is. Een spotgoedkope keuken-hulp die het na één keer al begeeft, is geen goede investering.
Gebruik verse groenten en fruit, was ze grondig, verwijder steeltjes en grote pitten, snijd de stukken niet te klein en niet te groot , maar net groot genoeg zodat ze in de vultrechter passen. Wees creatief, probeer je eigen sapjes uit en doe jezelf eventueel een smoothieboekje cadeau, maar je eigen smaakcombinaties blijven de beste.
Ik geef je drie voorbeelden uit de top tien van Felice ß
|