Zoeken in blog

"Allerlei linken"

Google maps

Google nieuws

Google vertalen

Den Bosrand


Routeplanner

fietsen in Oost-Vlaanderen

Vertalen met AltaVista

Vertalen met Google

Bureaublad achtergrond
Archiefkast

Recepten zoekmachine
 
Zandstorm creatief atelier


Verstuur één kaartje

Infolijn
schoolvakantie's

Millenniumschool

Take my hand

Lucky-Birds

ABC gezondheid

Tuinadvies

Kruiden

"Gastronomisch plezier"

 
Degustation

 Dôme

Het gebaar

 Eric Fernez

Kruidenmolen

 In de Wulf

"Kranten"

Nieuwsblad

Het laatste nieuws

Gazet van Antwerpen

De zondag

De standaard
"Vrouwenblad"

Libelle

Flair

Nina

Plusmagazine

Story

Lili
Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003
    Betoverend veelzijdig

    18-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japan wint World Chocolate Masters in Parijs
     Chocolade is een topsport, waarin België nog steeds in de eerste divisie speelt, maar niet meer als favoriet. Japan won vrijdag voor de tweede keer op rij het wereldkampioenschap voor chocolatiers in Parijs.

    (Foto; Dit is Belgisch met een Australisch tintje: Ryan Stevenson.Barry-Callebaut/Marcel Van Coile)

    Het gaat zo goed met de Belgische chocolade dat een Australiër ons land vrijdag vertegenwoordigde op de World Chocolate Masters in Parijs. Die uitspraak is niet eens ironisch bedoeld. België heeft zo'n sterke reputatie in chocoladebewerking dat Ryan Stevenson van down under naar Etterbeek verhuisde om topchocolatier te worden. De 32-jarige Stevenson studeerde wiskunde aan de universiteit, maar werd als jobstudent verliefd op de bakkerij. In plaats van parttime te werken begon hij op de duur parttime te studeren. ‘Tot ik wist wat ik wou.' De beste worden in patisserie. Dat kon niet in Australië, waar volgens Stevenson nauwelijks een chocoladecultuur bestaat en waar de patisserie grotendeels industrieel geproduceerd wordt.

    Hij moest naar Europa om vakman te worden, maar in Duitsland en Groot-Brittannië kon hij al snel niets meer bijleren. ‘Ik wou beter doen en dat kon volgens mij alleen in België, een land waar de mensen bij wijze van spreken elke dag van de week taart kopen.' Hij werkte onder meer aan de desserts bij Comme Chez Soi en is nu patissier in Le Saint-Aulaye in Elsene. In de nationale selectieproef was hij de beste en daardoor meteen ook Eerste Chocolatier van België. In die hoedanigheid mocht hij meedingen in de World Chocolate Masters, met kandidaten uit achttien andere landen. ‘Op wereldvlak België vertegenwoordigen is voor mij een mijlpaal.'

    De reputatie van de Belgische chocolade blijft dus wereldwijd aantrekkelijk, maar of België nog ooit met gemak de tweejaarlijkse wedstrijd kan winnen, zoals vier jaar geleden met de West-Vlaming Pol De Schepper, valt te betwijfelen. Japan won dit jaar, net als twee jaar geleden. Jean-Philippe Darcis, de Belgische juryvoorzitter, die niet alleen in België werkt, maar ook een winkel in het Japanse Osaka heeft, beseft dat de wereld verandert. Traditionele ‘chocoladelanden' als België, Frankrijk en Zwitserland krijgen sterke concurrentie van landen als Japan, maar ook Polen, Rusland en zelfs China. Zij maken zich de cultuur en de techniek van de chocolade eigen, en brengen hun zin voor discipline en hun artistieke creativiteit in. Meestal komen de Aziaten eerst in Europa het ambacht leren. ‘In Japan hadden ze tien of vijftien jaar geleden wel de artistieke kwaliteiten om chocolatiers te vormen, maar ze hadden geen enkele smaak voor chocolade. Ze hebben zich in Europa bijgeschoold.' Ze zijn ondertussen het stadium van de imitatie voorbij, zoals de Japanse kandidaat dit jaar in Parijs bewees.

    Topsport

    Chocoladebewerking is een topsport geworden, een combinatie van vakmanschap en creativiteit. De World Chocolate Masters is een ware uitputtingsslag, volgens Darcis ‘de Formule 1 van de chocolade'. Dat is belangrijk, want net zoals de technologische snufjes in de racewagens hun weg vinden naar de gewone auto's, zo is de invloed van de vernieuwingen van zulke wedstrijden op de ‘gewone' patisserie bijzonder hoog.

    Voor een leek lijkt wat de kandidaten doen op wat er in garages, laboratoria of ziekenhuizen gebeurt. De technische hulpmiddelen zijn verbazend, de precisie is duizelingwekkend. Spuitbussen, meetlatten, poederdozen, gietvormen… Het gaat hier niet om simpele tabletten of gevulde pralines, maar over originele creaties van bonbons, taarten, desserts en sierstukken uit chocolade. Die laatste neigen soms naar kitsch, maar bewijzen wel de eindeloze mogelijkheden van chocolade in vorm, kleur en textuur.

    Op de laatste wedstrijddag werken de kandidaten meer dan acht uur zonder hulp en non-stop in een timing die op de seconde wordt gemeten. Ze worden voortdurend op de vingers gekeken, gefilmd, becommentarieerd. ‘Ik heb bij de voorbereidingen voor deze wedstrijd twaalf kilo verloren', bekent Stevenson. De jury keurt, ontleedt en proeft het aanbod met een bijna angstaanjagende ernst. Bij een topsport horen een competitiesfeer en media-aandacht. Dat was in Parijs gegarandeerd: de wedstrijd vindt plaats op het Salon du Chocolat Professionnel en werd georganiseerd door Barry Callebaut, de marktleider in chocolade bestemd voor bewerking, die nog grotendeels in België wordt gemaakt.

    Het vak van patissier en chocolatier komt door dit soort wedstrijden de jongste jaren stilaan op het niveau van dat van koks en sommeliers, die steeds prominenter in de aandacht staan en hun naam bij het grote publiek vestigen. Chocolade was tot voor kort vooral een zaak van bekende traditionele merken; maar stilaan beginnen we zelfs in België ook namen van individuele chocolatiers te kennen. Pierre Marcolini in Brussel en Dominique Persoone in Brugge zijn goede voorbeelden. Mensen als Ryan Stevenson en Jean-Philippe Darcis streven datzelfde doel na.

    Vernieuwing

    Die toenemende aandacht voor chocolade en patisserie bewijst ook dat de sector zijn oubollige imago afschudt. In het kielzog van de gastronomie is de avant-garde van de patisserie aan een radicale vernieuwing begonnen. Dat vertaalt zich in pralines met meer aciditeit (dus frisheid) en een hoger cacaogehalte, kleiner van formaat, maar met meer smaak. Onverwachte combinaties raken ingeburgerd; zelfs foodpairing, de bijna wetenschappelijke analyse van smaakcomponenten, wordt toegepast. Zo krijg je bijvoorbeeld chocolade met basilicum. Het gaat zelfs zover dat, net als bij wijn en olijfolie, de terroir en de jaargang van de cacao voor kenners een verkoopsargument worden.

    Of België daarin een toonaangevende rol kan blijven spelen, zal van de nieuwe generatie chocolatiers afhangen. Maar als het over het verleden gaat, staan we alvast sterk. Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge, exporteert zijn concept. Na Praag krijgt het verhaal van de chocolade ook in Parijs een filiaal. Het Parijse Choco-Story gaat in januari officieel open. Ook al viel Ryan Stevenson gisteren net buiten de top-drie in Parijs, toch verdient hij al een plaats in het museum: als de eerste Australiër die Belgisch topchocolatier werd. (de standaard)

    www.worldchocolatemasters.com


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



     Eigen hoekje

    't Blogkrantje

    Place2beyvette

    Yvi magazine

    Yvi pagina

    Intro

    Medium 4 you


    "Uit Kuurne"

    Centrumschool

     

    Go santiago


    Mordekoi

    Marc van Roosje




    "Vrije tijd"

    Motel-Saint-Michel

    Le CLos domange
    (Igé)


    Het boerderijleven
    voor kinderen

    Warandehof

    Pieterkenshoeve

    Reutelhoeve

    't Klein Gerigt

    Wilgenhof

    Populierenhoeve

    Schraevenacker

    Klein Burkelhof

    Hof de Abeeleboom

    De Bouwhoeve

    Predikerhof
     
    Jos theys boerderij

    Hageland

    Wambashoeve


    Het Weidehof

    "Franse streken"

    Vakantiestreken in frankrijk

    1/Savoie mont blanc maurienne

    2/Aube en champagne

    3/Ardeche

    4/Aubergne

    5/ De Jura

    Archief per maand
  • 12-2024
  • 09-2019
  • 05-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 12-2018
  • 09-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 04-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 09-2005
  • 07-2005
  • 01-2005
  • 01-2004
  • 01-2003


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs