Hemelse appeltaarten
Elk van ons kent een recept voor appeltaart dat van generatie op generatie is doorgegeven. Wie mocht er als kind nooit appeltaart bakken samen met oma? Hoog tijd om die zalige geur opnieuw in huis te halen!Deze week krijg je elke dag een taartje voorgeschoteld uit plusmagazine (Françoise Plume) Tips en trucs Meng gerust verschillende appelvariëteiten: boskoop, reinette, golden delicious,... In plaats van het traditionele kruimeldeeg kunt u ook (bij voorkeur meerdere laagjes) filodeeg gebruiken. Uw appeltaart wordt nóg lekkerder als u de stukjes appel op smaak brengt met wat gember of nootmuskaat. Vóór u de appels in de oven schuift, kunt u ze insmeren met vloeibare honing: ze zullen dan mooi goudgeel kleuren. Zet een schaaltje met water in de oven, naast uw appeltaart: door de stoom worden de appels echt perfect gaar.
Probeer ook eens een combinatie van appel en mango in de tarte Tatin. Verrukkelijk!
Gekaramelliseerde taartjes met appel en sinaasappel
Nodig: 2 sinaasappels, 120 g poedersuiker, boterhampapier, 400 g bladerdeeg, 4 appels, 60 g boter, 1 eierdooier.
Bereiding: 1. Was en wrijf de sinaasappels schoon, verwijder de schil, pers het vruchtvlees uit.
2. Doe de schillen met het sap in een kom, voeg er 20 g suiker aan toe en konfijt ze 20 minuten op een zacht vuurtje. Laat daarna uitlekken.
3. Bekleed vier individuele taartvormpjes met boterhampapier. Rol het deeg uit en snijd er 8 rondjes uit die iets groter zijn dan de taartvormpjes. Prik in 4 van de rondjes (de taartbodems) gaatjes.
4. Verwarm de oven voor op stand 6/7 (200°C). Snijd de appels in tweeën, verwijder het klokhuis en de pitjes. Laat de boter smelten in een sauteerpan, voeg er de appels en 100 g suiker aan toe en laat in 5 minuutjes goudgeel kleuren.
5. Leg de appels op de taartbodempjes, bedek met de vier overblijvende deegrondjes en druk de randen aan. Smeer de taartjes in met eierdooier. Bak ze 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel is. Haal de taartjes uit de vormpjes en versier met gekonfijte sinaasappelschil.
|